Bråk i förskolan mellan lärare och föräldrar efter nya sjukregeln


Nu larmar förskollärare att de tvingas agera ”snorpolis”, vilket tar både energi och tid.
– Folkhälsomyndigheten måste ändra riktlinjen att snoriga barn kan få gå i förskolan, säger arbetsmiljöexperten Elisabet Mossberg till Läraren.

En ny sifoundersökning på uppdrag av Lärarförbundet avslöjar lärarnas arbetsbelastning under den rådande covid 19-pandemin. Kravet att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer har gett lärarna en ny arbetsbörda och högre krav. Dessutom har förskolan gett förskollärarna en ny och något oväntad arbetsuppgift.
De är numera inte bara pedagoger utan även snorpoliser – en uppgift som man väldigt ogärna tar på sig. Enkätundersökningen uppger att sex av tio förskollärare har hamnat i konflikter med föräldrar som har lämnat sina barn till förskolan trots att de har haft symtom.Trots att de istället borde ha stannat hemma och vabbat.
”Det är svårt att få vårdnadshavare att inse att barnet inte mår bra och borde vara hemma. Det händer att barn berättar att de fått medicin mot febern för att kunna gå till skolan”, skriver en lärare vid ett fritidshem i enkätundersökningen.
Uppgiften att följa riktlinjerna tar också tid från planering och undervisning, svarar många lärare i rapporten.
Den rådande situationen och bråken har att göra med Folkhälsomyndighetens otydliga rekommendationer, menar Johanna Jaara Åstrand, som är ordförande för Lärarförbundet.
– Under våren rådde det nolltolerens mot att lämna barn med symtom vilket gjorde att förskolorna kunde hålla öppet. Detta tack vare att man inte fick in andra smittor som hade gjort situationen ännu tuffare, säger hon till Aftonbladet.

Rekommendationen nu är att barn som har varit sjuka kan återvända till förskolan efter två symtomfria dygn eller efter sju dagar även om de är lite snoriga och hostiga. Denna ”snorreform” har fått konsekvenser.
– De nya rekommendationerna tolkas som att det är okej att lämna barn på förskolan, så länge de inte testats positivt för covid-19. Det innebär att förskollärare får stå där på morgonen och argumentera med föräldrar, vilket tar tid och energi. Det är inget som någon önskar, säger Johanna Jaara Åstrand till Aftonbladet.
Lärarna upplever dubbla budskap
Lärarförbundet anser att Folkhälsomyndigheten bör se över rekommendationerna och riktlinjerna eftersom man menar att de är otydliga.Konflikterna förvånar inte arbetsmiljöexperten Elisabeth Mossberg.
– Man upplever enormt många dubbla budskap från myndigheterna, säger hon till tidningen Läraren.
Fotnot: Undersökningen gjordes av Kantar Sifo, med 2 401 deltagare mellan 29/9 och 5/10. Personal från för- till högskola ingår i panelen.
Foto: TT