8 saker som varit farliga för barn från 1940-talet till nu – och den eviga lösningen

8 saker som varit farliga för barn från 1940-talet till nu – och den eviga lösningen

Förr var det farligt med långt hår och Elvis Presley. Idag ska barn akta sig för surfplattor. Vad som anses vara dåligt för barn har varierat genom decennierna, men en sak är säker: Det är alltid sundast att vara ute och hoppa och leka.

1940-talet

Under detta årtionde tyckte vuxenvärlden att det var fruktansvärt farligt med ungdomsböcker i stil med Kitty, eftersom de ansåg att barnen kunde bli dumma av alla äventyr. Istället ville de att ungarna skulle hoppa och leka utomhus.

Via: Giphy

Via: Giphy

1950-talet

Nu dök Elvis Presley och hans juckande höfter upp i tv-rutan och de vuxna fick panik. Men vad skulle barnen göra istället för att lyssna på rock’n’roll? Hoppa och leka utomhus, förstås!

Via: Giphy

Via: Giphy

1960-talet

Att låta håret växa kunde inte vara sunt för någon och när Beatles långa luggar blev norm var paniken i vuxenvärlden total. Även serietidningar som Kalle Anka kunde påverka telningarna i fel riktning. Barnen skulle ju vara ute och hoppa och leka!

Via: Giphy

Via: Giphy

1970-talet

När Motorsågsmassakern började visas på biograferna introducerades ungdomarna för en helt ny typ av filmvåld och den äldre generationen bävade för att alla tonåringar skulle bli våldsamma. Vad var det för fel på att vara ute och hoppa och leka?

Via: Giphy

Via: Giphy

1980-talet

Ingen har väl undgått Siewert Öholms debatt med Anders Tengner angående heavy metalbandet Wasp i programmet Svar direkt, där han, och de flesta vuxna i publiken, menade att det amerikanska bandet var skadligt för barn. Som vanligt fanns det bara ett svar på hur de små skulle botas – genom hopp och lek utomhus!

Via: Giphy

Via: Giphy

1990-talet

När vi nu äntligen kommit över de där satanistiska hårdrocksbanden var det nästa fara som lurade runt hörnet – dataspelen. Överallt gapades det om att barnen skulle bli våldsamma av att spela exempelvis Counter-Strike och Mortal kombat. Det var förstås mycket bättre om de var utomhus och hoppade och lekte.

Via: Giphy

Via: Giphy

2000-talet

I och med internets intåg i de svenska hemmen blev också olika communities, såsom Lunarstorm och Playahead, populära bland barn och ungdomar. Plötsligt började föräldrarna att oroas över att deras barn skulle träffa skummisar på nätet och bli mördade. Och givetvis uppmanades kids i alla åldrar att vara ute och hoppa och leka!

Via: Giphy

Via: Giphy

2010-talet

De senaste åren har det förts många diskussioner kring barns skärmtid och användande av datorer, surfplattor och smartphones. Och vad har vi önskat att våra avkommor ska göra istället för att sitta inne och glo hela dagarna? Vara ute och hoppa och leka, såklart!

Via: Giphy

Via: Giphy

Ja, för lek utomhus är ju totalt ofarligt! Det är det här bevis på:

Via: Giphy

Via: Giphy

Och det här…

Via: Giphy

Via: Giphy

För att inte tala om detta:

Via: Giphy

Via: Giphy

Andra läser också:

10-åringens cover på den barnförbjudna låten är helt fenomenal

Så blev blyga hästtjejen Johanna Sveriges största porrstjärna Puma Swede

11 rysliga plagg som inget barn borde tvingas bära

FRÅN FÖRSTASIDAN