5 vanliga misstag som får julgranen att barra – så undviker du dem

Upplev en jul utan stickande granbarr under fötterna. Här är misstagen du ska undvika.

För många är en jul utan julgran otänkbart, men att ha en gran som fäller skulle nog de flesta vilja slippa. Men om du vill få din gran att stå grön och grann i stugan längre finns det några sjukt enkla tips du kan ta till! Hänt har samlat misstagen du ska undvika – och de gyllene tipsen – för att få en fin gran som håller hela julen.

1. Du köper en gammal gran

För att optimera hållbarheten är det viktigt att köpa en så färsk gran som möjligt.

Många stora granodlare hugger sina granar redan i oktober eller november, vilket kan fungera bra – om det är nollgradigt eller kallare utomhus.

2. Du kollar inte barren

Kontrollera alltid barren före köp. Känn på barren närmast skottens toppar, de ska sitta fast. Om de lossnar lätt är granen redan torr, på en färsk gran ska barren nämligen sitta kvar om du drar i dem.

gran

Via: Giphy

3. Du värmechockar den

En gran som kommer utifrån behöver gradvis vänja sig vid inomhusvärmen. En bra upptiningsplats är ett utrymme med några plusgrader, långt ifrån element, kaminer eller andra värmekällor. Låt den stå där i några dygn innan du tar in den.

4. Du snittar inte om den

Oavsett om granen behöver kortas eller inte ska du alltid ge den en ny snittyta innan du sätter den i vatten. Om du måste smalna av stammen med en yxa för att granen ska rymmas i julgransfoten, ta absolut inte mer än nödvändigt, annars riskerar du att få in luft i stammen, vilket stoppar vattentransporten.

Ska granen stå inomhus en längre tid, cirka två till tre veckor, bör du ge den en ny snittyta minst en gång till. Skär några skåror i stammens undersida för att underlätta vattenupptagningen.

5. Du vattnar för lite

En gran behöver mycket vatten för att inte barra, helst två gånger om dagen – om den dricker som den ska.

Färskt vatten direkt från kranen och utan vare sig socker, vodka eller magnecyl, som många tror ska öka hållbarheten.

Källa: Skogssverige 

Foto: H&M HOME 

LÄS OCKSÅ: 13 tips som gör den svenska vintern lite mer uthärdlig