20 biofilmer vi ser fram emot 2019

2019 bjuder på ett riktigt bra bioår, här är biofilmerna att se fram emot.

2019 blir ett riktigt bioår, och det gäller oavsett om du vurmar för otecknade Disney-klassiker, superhjältefilmer eller Stephen King-skräckisar. Här är några av biofilmerna 2019 som vi ser fram emot lite extra!

Disney släpper flera nytappningar av gamla klassiker under året, bland annat Dumbo, Aladdin och Lejonkungen. Andra klassiker som får nytt liv är musikalen Cats och skräckfilmsklassiker som Stephen Kings Jurtjyrkogården och Det: Kapitel 2.

Annons: Bärbar mobilladdare med inbyggd ficklampa – fynda den här!

Dessutom har vi flera starka kvinnoberättelser att se fram emot. Bland annat kommer Captain Marvel, Girl, Isn’t it Romantic och The Hate U Give upp på bioduken 2019.

För att inte tala om den sista Star Wars-filmen i den senaste trilogin! Vilket bioår va? Här kommer en lista på de biofilmer som vi ser fram emot allra mest 2019.

20 biofilmer vi ser fram emot 2019

VICE

Biopremiär: 11 januari 2019

Hur gick det egentligen till när Dick Cheney, som vice president åt George W. Bush, lyckades bli världen mäktigaste man? Hans beslut påverkade en hel värld på ett sådant sätt att vi fortfarande känner av det. Baserad på en sann historia!

Beautiful boy

Biopremiär: 11 januari 2019

Steve Carell spelar pappan i detta gripande familjedrama om drogmissbruk. Hur gör man när ens son går ner sig i ett missbruk och bryts ner – både fysiskt och psykiskt? Filmen är baserad på två böcker: journalisten David Sheffs bok Beautiful boy, och hans son Nics bok om åren av drogmissbruk.

Girl

Biopremiär: 18 januari 2019

15-åriga Laras största dröm är att bli ballerina – och hon gör allt i sin makt för att drömmen ska bli sann. Men eftersom hon föddes som pojke hänger inte hennes kropp riktigt med i de strikta disciplinerna.

Britt-Marie var här

Biopremiär: 25 januari 2019

Fredrik Backmans succéroman Britt-Marie var här blir feel-good-film – och Tuva Novotny gör sin första långfilm som regissör. Britt-Marie lämnar livet som hemmafru och blir fotbollstränare för ett ungdomslag i en avfolkningsbygd.

The Favourite

Biopremiär: 25 januari 2019

Emma Stone spelar huvudrollen i detta komiska 1700-talsdrama där tajtast band till drottningen innebär fullkomlig makt.

Aniara

Biopremiär: 1 februari 2019

Författaren Harry Martinson tilldelades Nobelpriset i litteratur 1974 för sitt rymdepos Aniara (1956). Nu kommer äntligen filmen om hur människan till slut förstört miljön så illa att jorden har blivit obeboelig.

The Hate U Give

Biopremiär: 8 februari 2019

Den högaktuella Black Life Matters-rörelsen har inspirerat till The Hate U Give. Filmen handlar om Starr som blir vittne till mordet på hennes bästa vän Khalil, och nu känner hon pressen från sin omgivning om att stå upp för vad som är rätt.

Isn’t it Romantic

Biopremiär: 14 februari

Äntligen en långfilm med Rebel Wilson i huvudrollen! Som vi har längtat! I den här anti-rom-com-filmen spelar hon en icke-romantiker av rang som plötsligt befinner sig mitt i en romantisk komedi – MARDRÖM!

Captain Marvel

Biopremiär: 8 mars 2019

Kan det bli mer passande än att denna superhjältefilm har premiär på internationella kvinnodagen? Jag tror inte det. Filmen har såväl en kvinnlig regissör som en kvinnlig huvudroll, och den senare är dessutom en av galaxens mäktigaste hjältar.

Tre sekunder

Biopremiär: 22 mars

Joel Kinnaman återvänder till svensk kriminalfilm! Den här gången är han en informatör åt polisen och tvingas ta ett fängelsestraff för att infiltrera maffian. Filmen Tre sekunder är baserad på den bästsäljande boken med samma namn.

Jurtjyrkogården

Biopremiär: 12 april 2019

Här kommer den senaste i raden av Stephen King-remakes! 36 år har gått sedan originalfilmen Jurtjyrkogården kom och traumatiserade en hel generation barn. Nu är det dags igen!

Aladdin

Biopremiär: 24 maj 2019

Otecknade Aladdin gör entré i våra liv 2019! Will Smith spelar anden i flaskan, och Guy Ritchie (Lock, stock and two smoking barrels) regisserar.

Lejonkungen

Biopremiär: 19 juli 2019

Ännu en otecknad Disney-klassiker! Lejonkungen kommer i en delvis CGI-animerad version, och teaser-trailern skvallrar om en riktigt mäktig bioupplevelse. Men viktigast av allt: Beyoncé spelar Nala!

Det: Kapitel 2

Biopremiär: 6 september 2019

Stephen King-klassikern Det som gjorde succé med Bill Skarsgård i huvudrollen 2017 får ett andra kapitel. 27 år efter de skrämmande händelserna i Derry samlas barndomsvännerna igen för att en gång för alla döda clownen Pennywise – som nu är ondskefullare än någonsin.

Downton Abbey

Biopremiär: 13 september 2019

Informationen är knapphändig kring filmatiseringen av den omåttligt populära tv-serien Downton Abbey. Klart är i alla fall att vi kommer att få se den på bio i september 2019!

En komikers uppväxt

Biopremiär: Hösten 2019 (datum ej satt)

I höst blir Jonas Gardells gripande uppväxtskildring En komikers uppväxt film. Johan Rheborg gör sin första stora dramatiska huvudroll i filmen där han alltså spelar Juha.

438 dagar

Biopremiär: Hösten 2019 (datum ej satt)

Journalisten Martin Shibbye och fotografen Johan Persson skulle skriva ett granskande reportage om den stängda regionen Ogaden i Etiopien – men de togs tillfånga och dömdes till 11 års fängelse för terrorism. De benådades dock och släpptes efter 438 dagar. Det här är filmen om deras upplevelser av det etiopiska fängelset.

Frost 2

Biopremiär: 27 november 2019

Det som började som H.C. Andersens saga Snödrottningen från 1845 växte till att bli en av de mest populära tecknade filmerna i modern tid – Frost (2013). Och i november kommer uppföljaren!

Star wars: Episode IX

Biopremiär: 20 december 2019

2019 kommer den sista filmen i den senaste Star wars-trilogin. Känns det vemodigt? Misströsta ej! Filmbolaget Lucasfilm har berättat att de arbetar med att göra fler spinoff-filmer i framtiden.

Cats

Biopremiär: 20 december 2019

Musikalen Cats blir film, och regissören är densamma som bakom den hyllade musikalfilmen Les Misérables från 2012! Jennifer Hudson spelar huvudrollen Grizabella och Idris Elba spelar filmskurken Macavity. Vi kommer även att få se (och höra) artisten Taylor Swift och programledaren James Corden i filmen.

LÄS MER: Efter frågan i Nyhetsmorgon – tittarnas ilska mot SF Bios ändring

LÄS MER: Därför vägrar Keira Knightley visa dottern Disneyfilm