10 klassiska datorspel du kan smygspela på arbetstid – helt gratis

Vad sägs om att spöa skiten ur motståndaren, skjuta sönder bubblor eller bygga din egen stad?

Nyligen släppte sajten Internet Archive en rad klassiska datorspel som haft stor betydelse för dagens tv- och datorspel – något vi skrev om tidigare. Nu har vi plockat russinen ur kakan och samlat våra tio favoriter för dig att spendera “fritiden” på.

Sim City (1989)

Sim City

Innan någon sa “The Sims” så var spelserien “Sim City” the ruler of all. På senare år har installationerna dalat i kvalitet men den här klassikern är fortfarande en höjdare.

Spelet går helt enkelt ut på att du bygger upp en stad och ser den växa under flera hundra år. När du väl börjat kommer du inte kunna slita dig, vi lovar! Spela här.

Prince of Persia (1989)

Prince

Utmana dig själv och dina jobbkamrater att ta dig igenom de helvetiskt svåra banorna i detta klassiska äventyrsspel. Ångestskrikvarning i frustration utlovas. Spela här.

Donkey Kong (1981)

Donkey

Har du någonsin hört talas om Super Mario? Vi trodde väl det. Den rundlagde italienske rörmokaren dök för första gången upp i Donkey Kong 1981. Målet? Att ta dig upp för stegarna och rädda prinsessan Toad undan den ondskefulla apan Donkey Kong (som ju blev snäll och fick en egen framgångsrik spelserie).

Donkey Kong är ansett både som ett av världens mest klassiska spel och… ett av världens svåraste spel. Se den fantastiskt nördiga dokumentären om två rivaler som gör upp om världsmästartiteln (ja, du läste rätt) i detta spel. Pröva själv här.

http://www.youtube.com/watch?v=TbqJm2birME

Street Fighter 2 (1996)

Street fighter

Ta knäcken på någon av alla slagskämpar i en riktig klassiker: “Street Fighter 2”. Om du inte lyckas besegra motståndarna kommer du i alla fall ta kål på dig själv medan du slår dig upp mot slutbossen M. Bison. Kolla hur långt du når här.

Stunts (1990)

Stunt

Först bygger du dina egna stuntbanor. Sedan ska du köra igenom dem. Ännu ett spel du omöjligt kommer kunna slita dig ifrån. Dessutom en mycket viktig föregångare till dagens moderna bilspel. Kör här.

Lemmings 2 (1993)

Lemmings2

50 lämlar. Målet? Att ta sig genom varje bana genom att använda sig av olika strategier, vare sig det gäller att bygga, klättra, gräva eller till och med spränga din lämmel. Rädda lämmlarna här.

Championship Manager (1993)

Championship manager

Det har skrivits en bok om hur detta spel kostat vissa människor jobben (eftersom de inte kunnat slita sig från datorn), rört Robbie Williams till tårar (eftersom spelet är så underbart), blivit den viktigaste vägen till scouting för europeiska storklubbar samt gett en helt vanlig 25-åring jobb – som coach i det Azerbadjanska reservlandslaget.

Vi talar om “Football Manager”! Men allting började med “Championship Manager”. Upplev en del av populärhistorien här.

Liero (1998)

Liero

Du är en mask som befinner dig under jord. Uppdrag: Att döda den andra masken innan hen dödar dig. Till din hjälp har du en gigantisk arsenal av vapen (till och med en atombomb).

För de som tyckte “Worms” var mesigt och segt var den här helvetesshootern till maskslakt det ultimata multiplayerspelet.

Transport Tycoon (1994)

Transport tycoon

Här handlar det om att bygga vackra järnvägssystem i vackra miljöer. En fantastisk grafik och ett fantastiskt spel som det bara är att hoppa in i – lycka till med att slita dig.

Bust-A-Move (1990)

Bustamove

Som Tetris fast roligare. Ännu ett spel som kanske inte ser mycket ut för världen men det är förvånansvärt kul att skjuta sönder färgade bubblor. Pröva själv.

Läs mer:

Så återupplever du spelhistoria helt gratis i din webbläsare

12 djur som gör allt för att förstöra julstämningen

13 gifs som garanterat kommer få dig att le

SENASTE NYTT!