Annons

Vi ger dig 5 roliga fakta du inte visste om Darth VaderAnnons


I dag har Rogue One: A Star Wars Story Sverigepremiär. Filmen utspelar sig strax innan Star Wars: Episode IV – A New Hope och innebär (till mångas förtjusning) att Darth Vader äntligen dyker upp på vita duken igen!

I nya fristående Rogue One: A Star Wars Story kastas tittarna tillbaka i tiden – rätt in i det våldsamma kriget mellan rebellerna och Imperiet. Och ni vet vad det innebär va? Ja – Darth Vader ÄR tillbaka. Välkommen säger vi och tar tillfället i akt att dra lite kuriosa om universums mäktigaste sithlord.

Darth Vader skulle egentligen inte bära hjälm

Det är svårt att föreställa sig Darth Vader utan den klassiska hjälmen, men från början var det faktiskt inte tänkt att karaktären skulle bära en hjälm överhuvud taget. George Lucas ursprungliga idé? En svart silkesscarf. Hjälmen designades som en del av Vaders rymddräkt, men till slut skrotades silkesscarfen helt.

Annons
darth

Via: Giphy

Orson Welles var förstahandsvalet som Darth Vaders röst

George Lucas ville tidigt använda den berömde skådespelaren Orson Welles för röstsättningen av karaktären, men man kom senare fram till att han var alldeles för känd. Valet föll därför på James Earl Jones istället. David Prowse, mannen som spelar Vader i original-trilogin, ansågs inte ha en tillräckligt mörk och ondskefull röst för rollen – därav smeknamnet ”Darth Farmer”, som han fick av övriga i teamet.

Darth Vader säger aldrig ”Luke, I am your father”

Kanske filmvärldens största felcitering. För trots att det är den mest kända repliken från Star Wars så säger Darth Vader aldrig det ordagrant. Det korrekta citatet lyder i själva verket: ”No, I am your father.”

star-wars

Via: Giphy

Få visste att Darth Vader var Luke Skywalkers pappa under inspelningarna

Den här twisten tillkom faktiskt ganska sent under manusarbetet med Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back. Och det var bara en handfull människor som kände till den dramatiska vändningen i manus. På så vis kunde Lucas kontrollera att handlingen inte läckte ut förrän det var dags att spela in den klassiska scenen.

Till och med då ombads Prowse att säga: ”Obi-Wan killed your father” till Mark Hamill (Luke Skywalker), som fått veta sanningen bara ögonblick innan kamerorna började rulla. James Earl Jones berömda replik lades till i efterhand – och den kom som en chock även för honom.

Värsta mördaren på vita duken?

Vi är många som vuxit upp med original-trilogin som barn, men de klassiska rullarna är inte direkt barnvänliga när man tänker efter. Sammanlagt är antalet dödsfall under Darth Vaders styre så högt att det nog inte toppas i någon annan film. Exakt bodycount? Över två miljarder!

AV: Anais Gonzales Cruz

LÄS MER Star Wars:

Svenska filmstjärnan gör roll i nya Star Wars

Här är första trailern för nya Star Wars-filmen

AnnonsTAGGAR
1 kommentar | Translate


Annons


Laddar