TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Systerns gripande ord om Josefin Nilssons död: ”Utplånades bit för bit”

21 mar, 2019 
AvLeif Schulman
Josefin Nilsson
Folkkära sångerskan och skådespelerskan Josefin Nilsson gick bort för tre år sedan.
Nu berättar hennes syster Marie nya detaljer.
✔︎ Så bröts hon ner: ”Josefin fick ta emot sparkar och slag”
✔︎ Sista timmarna i livet: ”Kaos, det var så hemskt allting”
✔︎ Sista bilden: ”Vädret var som Josa”
Annons

Hon var en älskad och lysande stjärna. Men bakom glittret fanns en misshandlad människa, nedtryckt och tilltufsad.

Det har gått drygt tre år sedan Josefin Nilsson dog, endast 46 år gammal. Tre år, men fortfarande älskad och djupt saknad. 22 mars skulle hon ha fyllt 50 år och en vecka senare, 29 mars, hyllar SVT hennes minne med att visa dokumentären Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är av Anna-Carin Stenholm Pihl.

”Det är främst ett porträtt på artisten och människan Josefin. Det är Josefins berättelse. Och Maries berättelse”, skriver projektledare Emelie Persson till Hänt.

◼️ ◼️ ◼️

Josefin Nilsson
Josefin Nilsson i Melodifestivalen 2008.

Sagan om Josefin Nilsson börjar 22 mars 1969 i Alvare i Närs socken på Gotland. För det är ju som en saga, hennes liv. Här finns sagoingredienserna som det kärleksfulla hemmet i den lantliga idyllen. Här finns de tre goda feerna i forma av Ainbusk-väninnorna. Här finns framgången och halva kungariket (minst) för hennes fötter. Här finns också drömprinsen. Men drömprinsen skulle visa sig vara en groda, eller snarare ett ondskefullt troll.

Annons

Och tyvärr levde hon inte lycklig i alla sina dar.

Gotländska namnet på enbuske

Allan Nilsson i Alvare i Närs socken var Gotlands ledande revymakare. Närrevyn var öns storhet på det området och det var Allan som skrev allt material och även stod på scen. Allan och Doris Nilsson fick tre barn. Två av dessa var flickor. Den äldsta hette Marie och föddes på Lucia 1961. Den yngsta hette Josefin och föddes alltså 1969.

Sång och musik var en naturlig del i flickornas uppväxt. Systrarna fann snabbt två likasinnade i När, Birgitta Jakobsson och Annelie Roswall. De fyra flickorna lekte och sjöng tillsammans. De sjöng i den lokala barnkören och senare i flickkören. Den åtta år yngre Josefin var alltid med.

Så småningom började kvartetten sjunga mer och mer regelbundet och bildade tillslut en egen grupp. Man kallade sig för Ainbusk Singers, namnet ainbusk efter gotländska namnet på enbuske som växte rikligt i hemtrakten. Den väldoftande busken med kryddiga bär och stickiga grenar blev symbolen för flickornas inriktning och musik. Året var 1983.

Ainbusk
Ainbusk 2003 – Marie Nilsson Lind, Annelie Roswall, Josefin Nilsson och Birgitta Jacobsson.

Året därpå ställde de fyra upp i den landsomfattande talangtävlingen Talang-84. Man vann distriktsfinal och fick åka till Stockholm. De vann även här och fick diplom och snabbstart på karriären. Då var Josefin bara 15 år. Redan året därpå hade Ainbusk Singers första show, Händerna på täcket, premiär på Gotland och 1986 turnérade föreställningen på fastlandet. Nästa show, Raka Lakan, regisserades av Babben Larsson, som efter att ha sett deras förra show nästan tänkt lägga av som artist eftersom de var så bra mycket bättre än hon själv.

Annons

I Stockholm satt Benny Andersson med eget skivbolag och öppet sinne för nya förmågor. Hustrun Mona tipsade honom om den nya gruppen Ainbusk. Han såg dem på tv, ringde Allan Nilsson och fick kontakt med Josefin, som var den han ville jobba med.

– Men Josefin ville bara jobba med Ainbusk, så då fick jag hela Ainbusk i knät. Underbart, berättar Benny i tv-dokumentären.

Babben Larsson.

Flickorna åkte till Stockholm och träffade Benny i hans studio 1990. De planerade för en ny show på Göta Lejon i Stockholm och Benny erbjöd sig att skriva sånger till föreställning. More Amore, som showen hette, blev det verkliga genombrottet för Josefin och gruppen. Två av de låtar Benny skrev, och som Marie skrev texter till, var Lassie och Älska mej. Lassie blev en stor Svensktoppshits, men det blev Älska mej som kom att bli en signaturlåt för framför allt Josefin. Sällan har något sjungit en text så naket och så starkt. Babben Larsson analyserar Josefins sångröst och artisteri i tv-dokumentären:

Annons

– Josefin hade ett sätt att sjunga som nästan ingen kan komma åt. Det var som att hon tog ut sitt hjärta och stod med det i handen och sjöng. Det var det som gjorde att det blev så sårbart och så skört, men också så fruktansvärt starkt.

Det var Josefin som lyste starkast, och när hon sjöng ”Se mej för här är jag, låt mig få komma nära” kunde ingen undgå att lyssna. Ingen kunde heller förbli oberörd av slutstrofen ”Min enda önskan nu och här, älska mig för den jag är”.

◼️ ◼️ ◼️

Björn Kjellman och Josefin Nilsson i filmen Adam & Eva.

90-talet tillhörde Ainbusk. Shower, skivor, tv. Allt de gjorde blev succé. Josefin fick Ulla Billquiststipendiet 1992. 1993 spelade Björn och Benny in ett helt album med Josefin på engelska. Utlandskarriären uteblev, men här hemma växte Josefins stjärna allt starkare.

Annons

1997 fick hon huvudrollen i Hannes Holms Adam & Eva, där hon spelade mot Björn Kjellman. De som mot förmodan inte visste vem Josefin var visste det nu. Filmen blev en av det årets största succéer.

Men just när karriären gick som bäst och livet lekte dök sagans mörka kraft in i bilden. Hon träffade en man.

– Josa hade träffat en man som hon blev förälskad i. Stormande förälskad i, berättar syster Marie Nilsson Lind.

”Det blev skräck och självförakt”

För att förklara den missriktade kärlekshistorien har Marie påbörjat en bok. Hon har samlat allt material kring denna mörka period, alla telefonsamtal, alla rättegångsprotokoll. I tv-dokumentären läser hon några rader ur det som ska bli ett slags förord:

– Min syster hann inte. Hon måste få upprättelse och ge sin sanning. Förklara varför man inte går vid första slaget. Varför man kan förlora sig själv. Hela sin identitet, sitt sätt att vara, sitt sätt att tala, tänka och tro. Hur det är att höra när han viskar i sitt öra: ”Grisfarmarfitta”. Och kallar henne ful och fet. Det blev skräck och självförakt. Hon blev paralyserad. Hon fick ta emot sparkar och slag mot hela sin kropp som aldrig läkte. Knytnävar som boxades mot själva ryggraden och därinne självaste kotorna sårades bit för bit tills de bokstavligen ruttnade och fick opereras bort och ersättas av titan. Hon fick posttraumatisk stress. Hon tappade sitt hår, sin självkänsla och sin självklarhet inför livet.

Systrarna Josefin och Marie Nilsson.

Samtidigt som detta pågår spelar Josefin in Adam & Eva. Hannes Holm vittnar om hennes blåmärken och om hur absurt det var att premiären ägde rum just under detta och hon tvingades stå där och låtsas vara världens lyckligaste. Björn Kjellman berättar om hur Josefin samtidigt fann en fristad i filmgänget och filmarbetet från det jobbiga utanför.

Annons

I sin sista show, Systrarna Sisters våren 2015, läser Josefin själv en bit ur den bok hon höll på att skriva om de här åren. Hon läser om ett tillfälle då mannen i raseri förstör hennes kläder med en kniv.

– Han hugger och hugger och hugger. Vartenda plagg hugger han i. Så öppnar han ett fönster, vi var två våningar upp. Så börjar han kasta ut dem där. Jag tänker ”han kommer att kasta ut mig också. Han kommer att kasta ut mig”.

Felicia Feldt.

Även författaren Felicia Feldt, som var nära vän efter att ha tillbringat flera somrar hemma hos Josefins familj på Gotland, har skakande dokument om misshandeln. När Josefin påbörjade sin planerade bok skickade hon några utdrag till Felicia, som i tv-dokumentären läser ett avsnitt ur Josefins egen berättelse:

Annons

– Jag minns hur han knuffade mig så att jag for in i väggen i tamburen hemma hos mig, med en sådan kraft att jag fastnade i väggen. Det blev ett stort hål, som en avgjutning av min kropp. Och jag kröp ur den sargade väggen och sa till honom att sluta, för det kändes att nu gick jag sönder.

Misshandeln fortsatte med hot. När Josefin till slut lämnade honom fortsatte hoten. Hennes telefonsvarare fylldes med hat och hot. Han stod utanför hennes dörr. Det blev ohållbart, så till slut gick hon till polisen.

Det blev rättegång i Tingsrätten. Mannen blev dömd för misshandel, och han blev dömd för hoten och dömd för överträdelsen mot besöksförbudet. Han överklagade dock till Hovrätten, och där fick han villkorlig dom. I dokumentären berättar Marie om sina känslor efter rättegångarna som alltså skedde två decennier innan metoo-rörelsen kom.

– När metoo kom 2017 innebar det att någon berättade något och någon svarade metoo, jag också. Men 1997 stod Josefin i rätten och berättade: ”Det här han hänt”. Men då var det tyst. Ingen sa metoo. Och var var alla feminister när min Joesfin utplånades bit för bit?

Josefin Nilsson
Foto: SVT. Sista bilden på Josefin, på scen i ”Systrarna Sisters” i Visby våren 2015.

Åren med misshandlaren kom att dominera resten av Josefins alltför korta liv. Kompisen Annelie Roswall från Ainbusk berättar tårögt i dokumentären:

Annons

– Hon blev annorlunda. Från att ha varit självklar, vågade hon inte tro på sig själv för hon blev så nedtryckt och tilltufsad. Hon var inte värd någonting, och hon skulle se ut på ett visst sätt. Hon var jävligt dålig på scen fick hon höra. Och det tog död på henne. Det tog död på allt det som var hon.

Men Josefin lyckades ta sig tillbaka, trots all smärta och all svärta. Hon spelade Tommy Körbergs hustru Svetlana i Chess 2002. Hon var med i Melodifestivalen 2005. Men orken försvann. De sista fem åren blev tuffa. 2010 tvingades hon steloperera ryggen. Den blev inte bättre, så hon fick genomgå en ny operation något år senare. Marie berättar:

– Det var katastrof efter katastrof. Smärta, värk, Hon tappade håret.

”En otrolig kamp”

Men Josefin lyckades än en gång samla nya krafter från en sedan länge utsinad källa i sin kropp. Länsteatern i Visby ville sätta upp något med systrarna. Det blev deras sista föreställning, Systrarna Sisters våren 2015.

Annons

– Det var en enorm lycka att stå på scen. Josa hade inget hår, tog av sig hatten och visade för publiken, sjöng Hej o hå, kan ni älska mig ändå. Föreställningarna kunde bli långa, Josa ville aldrig gå av scen. Det blev 54 föreställningar. Det var otroligt roligt och underbart, och en otrolig kamp. Josa började få ont och svårt att gå. Det visade sig att höften var helt paj. Kunde inte opereras med en gång, hon hade för dåliga värden i kroppen. Gick på smärtstillande och morfin hela sommaren och hösten.

Josefin Nilsson
18 mars 2016 hölls begravningen i Visby.

Systrarna hade planer för framtiden. De skulle sätt upp sin show på Rival i Stockholm. Men vintern gick. I februari opererade Josefin höften. Det var en svår tid. Och så kom sista kapitlet i sagan om Josefin. Marie berättar i dokumentären om de sista timmarna i hennes älskade systers liv.

Annons

– Det var måndagen den 29 februari. Hela helgen hade varit svår. Josa hade jättemycket ångest och var rädd. Hon var nyopererad. När man ätit morfin blir det ju också mycket biverkningar. Hon fick mycket ångest och tankar och mardrömmar och visste inte riktigt vad som var sant och inte. Paranoid. Hon ville inte till sjukhuset.

– Så vi bestämde oss för att ta en promenad med hunden. Det var en sån fantastisk morgon, det var gryning och solglitter överallt och på marken. Det är lugnt nu Josa, sa jag. Det är lugnt nu, sa hon. Vi gick in. Josa vill sova en stund. ”Jag älskar dig, Kickan”, sa hon och gick upp. ”Jag älskar dig å, Josa”, sa jag. ”Och det kommer att ordna sig allt”.

– Och så vaknade jag efter 45 minuter av att hunden skällde. Rusade upp, då ligger Josa död i sin säng. Jag försöker få liv i henne och ringer ambulans. Kaos, det var så hemskt allting. Det var fruktansvärt. Ringer ambulans. Skriker, försöker allt, försöker få liv i Josa. Det är så hemskt.

Annons

”Det var så fruktansvärt”

Josas kropp hämtas, inte av ambulans utan av begravningsbilen. Bärs iväg i plastsäck. Efteråt försöker Marie rannsaka sig själv och analysera vad som hänt.

– Vad var det som hände egentligen?, frågar hon sig själv hon i tv-filmen.

– Hon tog ju för mycket medicin, morfin och allt. Hon var ju så rädd och hade sån ångest att allt sammantaget…situationen var ohållbar. Var hon medveten om det? Eller var hon bara så rädd? Vet inte… Vi kämpade jättemycket tillsammans, så mycket Josa och jag. Men jag missade den där sista halvtimmen. Jag somnade. Och jag tror att hon sov också. Hon dog. Och det är så hemskt. Det var så fruktansvärt. Och Josa låg i sängen och höll om hunden.

Den officiella dödsorsaken var: “Josefin avled till en följd av ett förstorat hjärta, mycket dåliga värden, en plågad kropp i kombination med smärtstillande, receptutskriven medicin vars styrka och verkan hon missbedömde under en längre tid.”

Här vid Josefins älskade Näsholmen spreds askan.

Josefin Nilsson dog 29 februari 2016 och begravdes 18 mars. Babben Larsson var en av många vänner i Visby domkyrka denna isande blåsiga marsdag.

Annons

– Det var så mycket sorg i den kyrkan. Det var helt galet. Vi kände allihop, det var inte så här det skulle sluta.

I november 2016 spreds Josefins aska vid Närsholmen, hennes mest älskade plats på hela Gotland. Här samlades de närmast anhöriga och dagen därpå berättade Marie för tidningen Gotlands Allehanda om den stunden med det dramatiska vädret..

– Det kom tårar från himlen när Josa dansade bort i vinden. Det har nog aldrig regnat och blåst så mycket i Närsholmen. Vädret var som Josa, dramatiskt och aldrig lagom. Det var en sådan kraft i naturen, det var nästan svårt att stå still.

I skymning ströddes slutligen Josefin Nilssons aska i havet utanför Närsholmen.

– Det var jättefint, det kändes vacker och värdigt. Det kändes som att hon for iväg, det låg någon slags frihet över det. Hon var verkligen närvarande, berättar Marie i tidningen.

Familjen ceremoni avslutades med att man sjöng pappa Allans visa ”Gunatt siv gutt”, som även sjöngs vid begravningen.

Annons

◼️ ◼️ ◼️

Efter att den här artikeln publicerades första gången har den anklagade mannen uttalat sig i Expressen. Han säger ett historien bygger på vad en människa säger och hur hon upplever det här. När reportern svarar att det inte bara är åsikter utan att det finns en dom svarar han:

– Den domen har jag ju i så fall redan fått genomlida för tjugo år sedan. Det är ju som att gå till vilken kriminell som helst och säga att nu ska man gå igenom det igen. Det går inte till så i svensk rättvisa.

Mannen dömdes i tingsrätten till tre månaders fängelse för misshandel, upprepade olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud. I hovrätten mildrades domen till villkorlig dom.

– Ni vill skriva om detta men det är sådant som folk egentligen inte bryr sig om. Nu finns det en hel kvinnoorganisation som kan tänka sig bli upprörda av det här. Men det här är gamla grejer och det är redan dömt i det här. Det finns ingen rättegång eller någon som skulle ta upp det här. Människan är dessutom död och kan inte höras, säger han till Expressen.

Foto: TT, SVT

Annons