SVT anmälda – efter detaljen i programbilden: ”Tydlig karaktär av nonchalans”

SVT anmälda – efter detaljen i programbilden:
SVT krävs på 100 000 kronor i skadestånd efter en bild i Kalle Zackari Wahlströms program "Sveriges starkaste man".
Annons

SVT har än en gång hamnat i blåsväder efter en olovlig exponering. Det var i programmet ”Sveriges starkaste man” som sändes den 23 september 2017 som varumärket Tyngre syntes på deltagarnas kläder i de förinspelade intervjuerna utanför tävlingsmiljön.

Annons

Enligt Expressen begär nu Granskningsnämnden för Radio och TV att kanalen ska betala skadestånd på 100 000 kronor. Detta med motiveringen att SVT åsidosatt lagen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen genom exponering av varumärke.

”Överträdelser som har tydlig karaktär av nonchalans inför klara regler bör ofta mötas med avgiftssanktion”, skriver nämnden bland annat till förvaltningsrätten.

Granskningsnämnden påpekar även att det bör tas hänsyn till omfattningen av överträdelsen:

Annons

”Ju större del av allmänheten som nås av sändningarna desto allvarligare bör överträdelsen anses vara”.

Camilla Hagert, presschef för företagsfrågor på SVT, säger till Expressen att de nu väntar på ett beslut i frågan från förvaltningsrätten.

– Nämnden skriver att de anser att överträdelsen motiverar en avgift om 100 000 kronor men det har inte vi svarat på än. Det här är ju vi med om lite var och varannan dag. Vi ska ge ett utlåtande från vår sida till deras beslut, säger Hagert.

Kläderna som kan kosta SVT dyrt om de förlorar.

HETAST PÅ HÄNT TV JUST NU: Peg Parneviks viktiga krav

FOTO: SVT, Ibl

Dela på:
Annons
Laddar