I Marocko är svaret på frågan "växer getter på träd?" inte självklart

Är det en örn, en trana eller en albatross? Nej, bara en marockansk trädget som festar loss.

Sydvästra Marocko är antagligen den enda platsen i världen där du kan påstå att getter växer på träd utan att någon tror att du är helt dum i huvudet. För faktum är att här har getterna lärt sig klättra upp i de lokala träden Argania Spinosa för att få mat.

25-dxdwc4.jpg

Man kan se upp till ett dussin getter i ett och samma träd. Foto: Alamy

Det är de näringsrika arganfrukterna trädgetterna vill åt i det annars så karga ökenlandskapet. Det är i dessa regioner därför inte ovanligt att se ett upp till ett dussin getter stå och snaska frukt i ett och samma träd. De klättrar utan problem upp i toppen på de upp till tio meter höga träden och bräker sedan förnöjt när de mumsar i sig av delikatesserna.

25-c3x1p4.jpg

I sydvästra Marocko är getterna kungar av träden. Foto: Alamy

De olivlika arganfrukterna har ett tjockt skal som täcker en sorts näringsrika mandelformade nötter. Oljan man kan utvinna av dessa nötter innehåller massvis med E-vitamin samt nyttiga fettsyror och kan användas vid matlagning och i vissa exklusiva skönhetsprodukter.

Av den orsaken är getterna inte ensamma om att försöka roffa åt sig vad de kan av fruktskördarna. I regionen finns ett antal kvinnokooperativ vars huvudsakliga inkomstkälla är att plocka arganfrukt och utvinna oljan ur nötterna.

25-dxdw23.jpg

Det blir svårt för dem att hålla balansen om det blåser för mycket. Foto: Alamy

Självfallet är det inte helt lätt för getterna att stå kvar på om det kommer en plötslig vindpust och blåser till ordentligt bland grenarna. Det finns en risk för dem att ramla ner. Men än så länge verkar det inte som om någon arganplockare har anmält sig ha blivit skadad av att få en get i huvudet.

Andra läser också:

Han är ute på en cykeltur – plötsligt blir han totalt omringad av kängurur

Här är hjälteråttorna som kan röja minor – och upptäcka tuberkolos

Katten Monty som föddes med kromosomfel är nätets nya älskling

SENASTE NYTT!