Skrälldetaljen i Kates förlossning – händer bara 4,6 procent av kvinnor

Prins William och Kate Middleton har fått sitt tredje barn.
Inte nog med att Kate Middleton födde på en avdelning där hon och prins William kunde fira med champagne. Dessutom kom sonen till världen exakt på beräknat datum, vilket är väldigt ovanligt.
Annons

Igår blev Kate Middleton, 36, och prins William, 35, trebarnsföräldrar då Kate födde en son på den privata delen av St. Mary´s sjukhus i Paddington, London, vilken kallas för Lindo wing. Och det är inte vilken förlossningsavdelning som helst.

Annons

Avdelningen Kate födde på är ytterst exklusiv. Maten beskrivs som fantastisk och blivande föräldrar har tillgång till en vinlista där champagne finns som tillval. Prinsparet uppges ha betalat drygt 70 000 kronor för förlossningen. Om de beställde sjukhusets pluspaket så kostade det dem ytterligare 18 611 kronor.

– Hennes kungliga höghet hertiginnan av Cambridge har fött en son klockan 11.01. Bebisen vägde 3,9 kilo. Hertigen av Cambridge var närvarande under hela födseln. Hennes kungliga höghet och hennes barn mår båda bra, meddelade Kensington Palace vid lunchtid igår via Twitter.

Prins George, 4, och prinsessan Charlotte, 2, fick dessutom sitt lillasyskon på exakt den dag förlossningen var beräknad till. Något som faktiskt är ovanligare än man kan tro och lite av en skräll. Att räkna ut exakt när en bebis ska födas är nämligen snudd på omöjligt.

Förlossningsdatum brukar beräknas utifrån sista mensens första dag men justeras ibland efter en ultraljudsundersökning, men det är sällan det stämmer helt. Enligt Socialstyrelsens statistik föddes exempelvis bara 4,6 procent av alla barn i Sverige på rätt dag mellan 2010 och 2012. Med andra ord kan man säga att inte ens en av 20 kvinnor lyckas med konststycket att bli mammor på exakt det datum bebisen beräknats till. Något alltså Kate Middleton lyckats med.

– Det är lika normalt att föda upp till två veckor före eller efter. Det är klart att med ett spann på 28 dagar är det så att de flesta barn inte föds på exakt det datum de är beräknade till. Däremot förvånar det mig inte på något sätt att Kate födde på rätt dag. Det är helt naturligt, säger barnmorskan Anna Dencker, som är docent i reproduktiv och perinatal hälsa och ingår i en speciell forskargrupp kring barnafödande på Institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs universitet till Hänt.

FOTO: IBL

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Laddar nästa artikel…