Skådespelaren Bibi Andersson har avlidit – vännen om bortgången

Bibi andersson har avlidit
Under söndagen bekräftade vännen och regissören Christina Olofsson för GP att skådespelaren Bibi Andersson avlidit, 83 år gammal. ”Blev så klart ledsen och lite chockad, även om hon varit sjuk i flera år”, säger hon till tidningen.
Annons

Den svenska skådespelaren Bibi Andersson, 83, har gått bort. Det var under söndagen som regissören och vännen Christina Olofsson berättade för GP att Bibi Andersson avlidit.

– Jag fick beskedet i dag om att Bibi Andersson avlidit och blev så klart ledsen och lite chockad, även om hon varit sjuk i flera år. Bibi var en riktigt stor skådespelare och har verkligen bidragit till svensk film- och teaterkultur, säger vännen Christina Olofson till GP.

Prisats för många roller

Bibi Andersson startade sin karriär redan som 15-åring och mest känd är hon för sin medverkan i Ingmar Bergmans filmer Persona och Det sjunde inseglet. För rollen som systern Anna i Persona vann hon en Guldbagge 1976. Men det var inte enda gången Bibi Andersson kom att prisas för sin skådespelarinsats.

Annons

Hon har också vunnit en Guldbagge för sin roll i filmerna Det blir aldrig som man tänkt sig, Elina och Arn – Tempelriddaren. Totalt vann hon hela fyra Guldbaggar.

– Bibi Andersson var gigantisk, en av Sveriges mest meriterade skådespelare och den enda som vunnit fyra Guldbaggar, säger Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet.

Under våren 2009 drabbades Bibi Andersson av en stroke när hon och maken Gabriel Mora Baeza befann sig i Frankrike, norr om Nice.

Vila i frid, Bibi Andersson!

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Laddar nästa artikel…