Samir Badran vädjar om hjälp – håller på att bli blind

Samir Badran vädjar om hjälp – håller på att bli blind
Samir Badran har drabbats av den mystisa sjukdomen "visual snow", och han håller på att förlora sin syn helt. Nu vädjar han till sina fans om hjälp.
Annons

Utåt sett lever Samir Badran, 26, ett helt fantastiskt liv. Efter sin medverkan i Let’s Dance under våren fick han tusentals nya fans och är en av de mest omtyckta nöjesprofilerna i Sverige just nu.

Men det inte många vet om är att Samir sedan tio år tillbaka drabbats av den mystiska sjukdomen ”visual snow”. Allt började när han var 16 år och hade suttit vaken i två dygn i sträck och spelat datorspel. I våras berättade han för första gången i en exklusiv intervju med Hänt hur det plötsligt small till i han huvud och han såg stjärnor.

Annons

– Jag tänkte att jag suttit uppe för länge och gick och la mig, men när jag blundade var de där grejerna kvar framför ögonen. Min mamma tog med mig till en läkare och jag fick tid två veckor senare. Då hade min syn förvärrats, det var inte bara stjärnor längre, utan jag såg ”efterbilder”, där saker liksom dröjde kvar i mitt synfält, berättade Samir.

Men läkarna hittade inte orsaken, och samtidigt blev symptomen värre. Samir kunde knappt se något, och rädslan för att bli helt blind blev påtaglig.

För tio år sedan började Samir förlora synen, nu vädjar han om hjälp för att finna ett botemedel.

– Jag ser nästan ingenting längre och jag ser ingenting alls i mörker. Det brusar framför ögonen, färger blandar sig, det blixtrar i synfältet. Jag har fått overklighetskänslor, det känns som att jag ständigt är i en dröm. När jag vaknar på morgonen är det som att jag drömmer. Det känns inte som att man lever.

Annons

Nu skriver Samir öppet om sin sjukdom ”visual snow” i ett nytt inlägg på Instagram. Han beskriver att de som oftast drabbas av den är unga personer, och läkarna vet fortfarande inte vad det beror på. De har heller inte hittat något botemedel, därför har forskare och läkare från USA och England startat en insamling som går oavkortat till förmån för forskning om sjukdomen.

Samir vädjar nu till sina följare att de ska hjälpa till för någon dag kunna finna en behandling. Han delar dessutom med sig av hur det känns att leva med sjukdomen, hur otroligt mycket det påverkar hans livskvalitet.

”Tänk dig att du en dag helt plötsligt får synstörningar som aldrig slutar? 
Extremt tv-brus i ditt synfält som aldrig slutar. Du ser ingenting normalt längre och bilderna i ditt synfält hänger inte med. Efterbilder av saker som du aldrig haft innan. Ljuskänslighet som smärtar och gör att du måste ha solglasögon 24/7. Det kan till och med gå så långt att du i slutändan blir blind. När du sedan söker vård hos sjukvården så hittar de ingenting. Du berättar om dina problem men de kan inte ge dig någon diagnos eller behandling”, skriver Samir på Instagram.

Annons

Hej! ❌? snälla läs och tagga gärna dina vänner i inlägget. Idag tänkte jag nämligen berätta om en kronisk sjukdom som jag bär på som heter visual snow. Denna sjukdom drabbar oftast unga och man vet just nu inte vad det beror på. Vissa tror att det handlar om att vi nuförtiden sitter för mycket vid datorer och mobiltelefoner, andra tror det beror på hur man lever. Tänk dig att du en dag helt plötsligt får synstörningar som aldrig slutar? Extremt tv-brus i ditt synfält som aldrig slutar. Du ser ingenting normalt längre och bilderna i ditt synfält hänger inte med. Efterbilder av saker som du aldrig haft innan. Ljuskänslighet som smärtar och gör att du måste ha solglasögon 24/7. Det kan till och med gå så långt att du i slutändan blir blind. När du sedan söker vård hos sjukvården så hittar de ingenting. Du berättar om dina problem men de kan inte ge dig någon diagnos eller behandling. När du sedan stänger ögonen och försöker slappna av så slipper du inte synstörningarna. För många låter detta som något väldigt främmande men jag själv och tusentals andra så är detta vår verklighet 24/7. Forskare i USA och England har startat en insamling som går till forskningen om detta med mål om att hitta en behandling eller botemedel mot visual snow. Jag skulle vara överlycklig om ni som läser detta skulle kunna skänka en slant, varenda liten krona kan göra skillnad i längden! Tack! Ni kan donera till direktlänken i min bio @samirbadrans ??

A post shared by Samir Badran (@samirbadrans) on

När Hänt träffade Samir under våren hade han accepterat att han kanske inte hinner få ta del av ett framtida botemedel, däremot önskar han att andra får hjälp.

– Jag vill gå ut med det för att någon ska börja forska om det. Jag kanske inte hinner få hjälp under min livstid, men man måste lyfta upp den här sjukdomen så att folk tar den på allvar. Det finns många som är drabbade och som behöver hjälp.

FOTO: Ibl

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Laddar nästa artikel…