Så mycket tjänar drottning Elizabeths nya betjänt

Drottning Elizabeth
Det brittiska hovet har anställt en ny butler. Nu avslöjas hur mycket denne tjänar.
Annons

Drottning Elizabeth II, 91, bor med maken prins Philip, 95, i Windsor Castle. Makarna har tillgång till ytterligare åtta vackra slott, däribland Kensington Palace och det officiella residenset Buckingham Palace.

Slotten är fyllda med dyrbar konst. Verk av konstnärer som Vermeer, Michelangelo och Rubens tittar ner från väggarna. Och det brittiska kungahuset förfogar över unika juveler, kronor och smycken som ingår i riksregalierna.

Annons

Inför drottningens 90-årsdag 2016 uppskattade tidningen Sunday Times hennes privata förmögenhet till 340 miljoner pund, motsvarande 3,9 miljarder kronor. Det är en hisnande summa – men hon är långt ifrån världens rikaste.

Annons

Även om hennes rikedom bland världens kungligheter framstår som blygsam, där sultanen av Brunei och den saudiska kungen har betydligt mer pengar att röra sig med, så är det brittiska kungahuset jämfört med resterande Europa med största sannolikhet det rikaste och drottningen får även årligen ett anslag för sina utgifter som statschef på motsvarande 430 miljoner kronor. Därutöver mottar hon cirka 180 miljoner kronor för privata utgifter.

Så mycket pengar tjänar betjänten

För närvarande söker drottningen en ny butler enligt tidningen The Sun. Personen som tar denna tjänst kommer i och för sig att få bo gratis på Buckingham Palace, men han kommer inte att bli rik på att serva drottningen. För enligt annonsen som det brittiska hovet lagt ut på sin hemsida ligger lönen på 236 000 kronor om året, det vill säga lite drygt 19 500 kronor i månaden före skatt.

Annons

Personen som ansöker om jobbet ska vänta sig att ”ständigt jobba på mycket hög standard”. Och trots att gratis bostad på slottet ingår kommer lönen justeras nedåt på grund av att han också tillhandahåller gratis bostad.

I annonsen går bland annat att läsa:

” Genom att gå vår väletablerade karriärväg hjälper vi dig att bli en allsidig gästfrihetsexpert… Du kommer att leverera både liten och stor skala, allt från på officiella luncher och mottagningar till vid större statsbesök.”

Det fortsätter:

”I en miljö med ständig utveckling och träning kommer du att öka dina färdigheter snabbt. Vi kommer att vara med dig vid varje steg på vägen, och efter den inledande träningen kommer du att vara en kvalificerad butler.”

FOTO: STEFAN WERMUTH/TT

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Laddar nästa artikel…