"Sverige har brist på nya kändisar"

Det är dålig återväxt inom svenska kändisvärlden. Det är TV3:s nya såpa "Realitystjärnorna på godset" ett plågsamt bevis på, skriver Leif Schulman.

Trots den strida ström av dokusåpor, eller reality-shower som det numera heter, är strömmen av nya kändisar inte lika strid. Vi har det senaste året kunnat ta del av ”Bonde söker fru”, ”Ensam mamma söker”, ”Farmen”, Big Brother” och ”Paradise Hotel” med mera. På gång är ”Robinson” och ”Bachelor”. Ur detta har det som sagt inte blivit många nytillskott. En kraftbonde och några PH-profiler.

När segraren klev ut ur Big Brother-huset för två månader sedan (kommer någon ihåg vem det var?) var det tomt så när som på ett team från Kanal 5, pliktskyldigt på plats. När vinnare som Carolina Gynning lämnade huset 2004 möttes hon av en entusiastisk folkmassa.

MISSA INTE: Leif Schulman: “Det är nästan fysiskt jobbigt att titta på tv”

Stjärnglansen över dokusåporna har flagnat. Nyhetens behag har gått över. Inte så konstigt då att TV3 tvingades gräva djupt i kändis-säcken när de skulle samla ihop reality-stjärnor för ”Realitystjärnorna på godset” som startar nästa vecka.

Konceptet är lika uttjatat som de kändisar man lyckats övertala.

Pressbild för "Realitystjärnorna på godset". Foto: Morgan Norman/TV3

Pressbild för “Realitystjärnorna på godset”. Foto: Morgan Norman/TV3

På Yxtaholms slott samlades i sensommaren följande gäng återbrukare ur kändisvärlden: Martin Melin och Zübeyde Simsek, bägge med ett förflutet i ”Robinson”, Samir Badran och Aina Lesse från ”Paradise Hotel”, Håkan Hallin från ”Färjan”, Linda Thelenius från ”Big Brother”, Fredrik Karlsson från ”Bonde söker fru” och sist (men inte minst om du frågar henne själv) Hollywood-frun Gunilla Persson.

MISSA INTE: Leif Schulman: “Jag önskar att Paradise Hotel aldrig kommer tillbaka”

Serien hette ursprungligen ”Realitystjärnor på slottet” men SVT tvingade TV3 att byta namn och då fick det bli godset istället för slottet. ”Man kan sätta Gunilla Persson i en koja och det blir ändå glamoröst”, kommenterade Gunilla namnbytet. Och det är just till Högsjö-Gunilla som TV3 ställer sitt hopp då serien drar igång.

Gunilla har fått särbehandling under hela inspelningen: limosinfärd dit, egen frisör, bästa rummet etc.Gunilla spelar med, hon vet att leverera. Och TV3 vet att genom att så tydligt ge Gunilla allt ljus skapar man de konflikter som är nödvändiga för att kittla tittarna. Resten fixar man i klipprummet.

MISSA INTE: Leif Schulman: “TV4 har blivit trams-tv”

En sak kan vi förutspå: samtalen kring middagsborden lär inte nå samma höjder som då Sommarpratare, författare eller Dramaten-skådespelare träffas. Smaklig spis!

/Leif Schulman, TV-chef