Leif Schulman: "Nu är det slut med machomän i tv"

Tidigare kryllade det av dem i rutan – barska karlar med hårda nypor. Nu är det andra tider och de mjuka värdena har fått ta över mansrollen i rutan, skriver Leif Schulman.

Det våras för mjukismannen. Det pågår ett paradigmskifte vad gäller den manliga tv-personlighetens karaktär. Nu är det mysige Ernst Kirchsteiger som är förebilden. Ute är hårdföra manliga programledare som larmar och gör sig till och pekar med hela handen.

Robert Aschberg är förvisso kvar i TV3, där han tillhör inventarierna. Per Morberg ser vi bara i gamla repriser och Paolo Roberto är numera förvisad till TV4 Play och TV12 där han leder ”Baren”.

Paolo Roberto ut – Ernst Kirschsteiger in. Foto: Pressbild

Paolo Roberto ut – Ernst Kirschsteiger in. Foto: Pressbild

I veckan spatserar Ernst barfota i Toscana i serien ”Ernst i Toscana”. Där, i detta sanna ”Ernst-land”, har han sitt eget ”sommartorp”. I den danska myllan trampar Frank Erichsen omkring, dock inte barfota. En hundra procent mjukis som är hundra procent bonde.

”Arga snickaren”, Anders Öfvergård, har taggat ner och ersatts av den snälla varianten i form av Per ”Pirre” Skarrin.  Mjukisen ”Pirre” är ju uppfostrad hos Ernst i hans sommarprogram.

I England har en av landets mesta macho-profiler, Jeremy Clarkson som leder tuffa motorprogrammet ”Top Gear”, fått sparken från BBC. En av orsakerna var att han hade slagit sin producent på käften då han inte fick sin middag i tid efter programmet.

Det skulle aldrig Ernst göra.

/Leif Schulman

Andra läser också:

15 saker bara du som är lantis känner igen

15 paniksituationer som bara du som närmar dig 30 förstår

20 solbrännor som framkallar fantomsmärtor

SENASTE NYTT!