Ryskt specialfartyg fotades före sabotaget

Ryskt specialfartyg fotades före sabotaget

Gas läckte upp till Östersjöns yta i flera dagar efter sprängningarna av de två ledningarna för Nord Stream i slutet av september förra året. Arkivbild.

Kustbevakningen/TT
Ett ryskt fartyg, särskilt lämpat för undervattensarbete, fotograferades i närheten av den plats där Nord Stream-ledningarna sprängdes i höstas, enligt uppgifter från det danska försvaret.
– Vi känner till detta sedan tidigare, så är det, säger åklagare Mats Ljungqvist till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det ryska fartyget SS-750 – som är utformat för insatser på havsbotten, bland annat med en miniubåt – fotograferades i närheten av den blivande brottsplatsen den 22 september förra året, fyra dagar innan underhavsledningarna sprängdes.

Offentliga militärhandlingar gör gällande att det togs totalt 26 bilder på fartyget, rapporterar den danska tidningen Information.

Själva bilderna är dock hemligstämplade med hänvisning till att de är del av underrättelseverksamhet. Om de visar det som sägs skulle de bekräfta tidigare uppgifter om att flera ryska militärfartyg var i omlopp i det berörda området.

Åklagare Mats Ljungqvist, som leder den svenska utredningen, bekräftar att detta är sådant som han känner till sedan tidigare.

– I övrigt har jag inga kommentarer och det har att göra med den pågående förundersökningen, men det är inte nya uppgifter för oss, säger han.

Ubåt med gripklor

SS-750 lämnade den ryska Östersjöexklaven Kaliningrad, där fartyget vanligtvis är baserat. Det gick till området öster om Bornholm tillsammans med fem andra fartyg, enligt en granskning av öppna källor som journalisten Oliver Alexander tidigare har gjort i samarbete med tyska T-online. Specialfartyget följdes av en fregatt, en korvett, ett underrättelsefartyg och två bogserbåtar.

– Det såg ut precis som det borde om man ska göra något sådant här, säger den svenske underrättelseexperten Joakim von Braun, som har bakgrund inom både Säkerhetspolisen och Försvarsmaktens underrättelseapparat, till TT.

Ombord på SS-750 finns i regel en miniubåt av modellen Ariz, som är byggd för insatser på väldigt djupt vatten. Den har gripklor, strålkastare och kameror. Ubåtar av detta slag användes till exempel i räddningsförsöken när den ryska ubåten Kursk sjönk i en olycka i Barents hav år 2000.

– Om man ska lägga ut något på botten så kan man sätta något på utsidan av miniubåten och sedan ställa ned det på botten med gripklorna, säger von Braun.

Samtliga de utpekade ryska fartygen seglade med sina transpondrar avstängda.

"Måste lägga stor vikt"

Den danska militären har enligt tidigare uppgifter tagit totalt 112 bilder av ryska fartyg i området. Enligt Joakim von Braun bör allt detta vara ett väsentligt spår för utredarna.

– Jag tror att man måste lägga väldigt stor vikt vid det. Jag har hela tiden betraktat sprängningen som en signal från Ryssland till västländerna, att visa vilken kapacitet man har för undervattensoperationer, säger han.

För att utredningarna ska komma vidare så handlar nog mycket dock om de sprängmedelsrester som har hittats vid ledningarna, poängterar von Braun vidare. Förhoppningen är att analyser av upptäckta kemikalier ska göra det möjligt att se var de kommer ifrån.

Åklagare Mats Ljungqvist säger att utredningen fortlöper, men har ingen prognos för när den kan leda fram till något nästa steg.

Utryckningar

I samband med att de ryska fartygen närmade sig området öster om Bornholm den 22 september blev det plötsligt stor aktivitet i området, enligt de granskningar som gjorts.

Ett danskt patrullfartyg satte kurs mot den blivande brottsplatsen utanför Bornholm, där det möttes av svenska militärfartyg och -flygplan.

Det svenska fartyg som kom dit syntes till en början på offentliga sjötrafiksajter som Marine Traffic, men uppgifterna om dess resa försvann senare från sajten, påpekar journalisten Oliver Alexander.

FRÅN FÖRSTASIDAN