Sanna Marin: ”Vi kunde ha stoppat kriget”

Sanna Marin menar att kriget kunde ha stoppats redan 2014.

FOTO: TT
Finlands statsminister Sanna Marin säger att man gjorde ett stort misstag som inte reagerade mer kraftfullt när Ryssland invaderade Ukraina 2014.

– Om vi hade reagerat starkare vid Krim så hade inte kriget hänt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sanna Marin: ”Sverige är inget problembarn”
0:33

Efter reklamen: Sanna Marin: ”Sverige är inget problembarn”

(0:33)

Slå på ljud

Sanna Marin, 37, deltog under lördagen i ett panelsamtal med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på säkerhetskonferensen i München.

Marin säger att det var uppenbart att Ryssland skulle attackera Ukraina den 24 februari för snart ett år sedan.

– Vi ville inte tro det. Vi försökte allt vi kunde med diplomatisk lösning, det var såklart rätt. Men om man ser tillbaka så var det uppenbart att Ryssland skulle attackera Ukraina.

Sanna Marin och Ulf Kristersson.

JONATHAN NACKSTRAND

"Stort misstag"

Hon pekar på att Ryssland använde sig av energi-påtryckningar och skapade avbrott i flöden redan 2021, samt att man placerade ut sina trupper och hävdade att de bara tränade.

När Ryssland gick in i Ukraina 2014 så borde världen ha reagerat mer kraftfullt, fortsätter Sanna Marin.

– Vi gjorde ett stort misstag då att inte reagera starkare. Om vi hade reagerat starkare vid Krim så hade kriget inte hänt. Jag tror att Ryssland tänkte att det skulle vara precis som vid Krim – Ukraina skulle öppet välkomna dem och det skulle bara pågå i några veckor och sedan skulle Putin vinna, enkelt och smidigt.

Hennes uttalande möttes av applåder i salen.

Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.

Jonas Ekströmer/TT

"Inte vara naiv"

– Nu måste vi lära oss läxan. Och den huvudsakliga läxan är att inte vara naiv. Vi kan inte vara naiva. Jag vill också ha en vacker värld som är god, säker och där vi inte behöver lägga pengar på militär. Jag vill också ha den världen. Men den världen är inte verklig, säger Marin.

Det enda sättet att säkra fred och internationell, regelbaserad ordning är att se till att europeiska länder är starka och att man investerar i försvar.

– Att vi har den påtryckningen och det hotet, så att de här auktoritära länderna som Ryssland måste tänka två gånger om de ska ta till kraft och vilka konsekvenserna kommer att bli.

Hon liksom Ursula von der Leyen understryker att det militära stödet till Ukraina måste öka.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN