Tvillingarna Eve och Ella fick cancer i ögat – så lever de i dag: ”Tufft”

Tvillingarna Eve och Ella.

FOTO: SWNS
Det var 4,5 år sedan tvillingarna diagnostiserades med cancer – idag berättar den 43-åriga mamman om kampen som delvis vunnits.
Tvillingarna gosar i badet "Som om de vore i livmodern"
0:28

Efter reklamen: Tvillingarna gosar i badet "Som om de vore i livmodern"

(0:28)

Slå på ljud

Maryann Oakley, 43 och maken Nathan, 35, födde två friska tvillingdöttrar i december 2017, Eve och Ella.

Bara en vecka efter deras födsel märkte föräldrarna att något inte stämde med dottern Eve – kanske var det tur i oturen att det tog sig en tripp till sjukhuset.

Läkarna kunde snabbt konstatera att flickan fått tarmvred som blev så illa att hon fick en septisk chock, men efter ytterligare undersökningar visade det sig att det inte var det enda som var på tok och heller inte det värsta som pågick i flickans kropp.

”Det är tufft för dem båda”

Eve hade cancer och för att vara på den säkra sidan tog Maryann även Ella till läkaren för att undersökas. Till hennes stora förtvivlan var inte heller den andra dottern frisk. Bägge flickor hade cancer i ögonen och läkarna rekommenderade att de skulle påbörja cellgiftsbehandling så fort som möjligt.

Under fem respektive sex månader fick flickorna behandlingen som gjorde vad den skulle. Under sommaren 2018 friskförklarades döttrarna och föräldrarna var överlyckliga. Äntligen hade de vaknat från sin mardröm.

Men glädjen blev inte särskilt långlivad. Efter fyra år var de tillbaka på ruta ett. Föräldrarna fick återigen hemska besked, men bara ett denna gång. Medan Ella var frisk och kry hade Eves cancer kommit tillbaka för att förpesta hennes lilla kropp. Mamma Maryann tog emot mardrömsbeskedet i mars tidigare i år.

Tvillingarna på sjukhuset.

Eve och Ella hade samma cancer när de föddes, men nu är det bara en av dem som fortfarande är sjuk.

FOTO: Maryann Oakley / SWNS

– Vi var förkrossade. Hon får kryoterapi som fryser ned cancercellerna. Det är väldigt smärtsamt för henne när det väl är dags. Ella oroar sig för Eve när hon ska iväg på behandling. Det är tufft för dem båda, säger Maryann.

Tvillingdöttrarna måste undersökas varje år för att hålla deras hälsa under kontroll. Det var vid en sådan undersökning som Eves cancer upptäcktes igen. Nu håller föräldrarna tummarna för att Ellas provresultat ser bättre ut – hennes besked kommer i september.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN