Sexåringar fick en vass KNIV av förskolan – föräldrarna rasar

Förskoleklassen fick varsin kniv i gåva. OBS: Genrebilder.

Äntligen sommarlov! Här får ni varsin kniv, barn.
På en förskola i Skåne fick barnen en minst sagt en ovanlig sommarlovsgåva.
Eleverna fick nämligen varsin vass morakniv av skolans rektor.
Något som fått föräldrar på skolan att rasa.

På Stiftelsen Rudolf Steinerlekskolan i Hardeberga fick eleverna inför sommarlovet en minst sagt ovanlig gåva. Förskolebarnen fick nämligen i ett litet paket som innehöll en broderad kudde, en blomma, ett brev – och en sylvass morakniv. En speciell gåva som Skånska Dagbladet var först att rapportera om.

Föräldrar har reagerat starkt på gåvan från Stiftelsen Rudolf Steinerlekskolan. Greg Paltsev har en dotter som går på skolan. Hon var en av eleverna som i lördags fick en sommarlovsgåva av rektorn på skolan. När de öppnade presenten fick familjen sig en chock.

”Helt horribelt” säger pappa Greg Paltsev vars dotter fick en kniv i avskedspresent till den skånska tidningen.

Hussein El-alawi / Sydsvenskan / TT

– När vi öppnade paketet när vi kom hem låg där en sylvass morakniv. Hur tänker man när man ger bort knivar till sexåringar? Det är helt horribelt, säger en arg Greg Paltsev till Sydsvenskan som också har rapporterat om saken.

Vände sig till polisen – men sommarlovsgåvan bryter inte mot knivlagen

Pappa Greg Paltsev anser att avskedspresenten är väldigt märklig. Ansvariga på skolan, bland annat förskolerektorn Cia Håkansson har enligt pappan varit omöjlig att nå. Han har förgäves försökt diskutera saken. Tillslut har Greg Paltsev även vänt sig till polisen, men fick beskedet att sommarlovsgåvan inte bryter mot knivlagen.

BADHJÄLTEN 2-åring somnade i badet – nu hyllas brodern

Förskolerektorn Cia Håkansson anser att presenten inte alls är något märkvärdigt. Hon klassar kniven som en klassisk täljkniv, som barnen kan roa sig med under sommaren. Förskolebarnen har enligt rektorn länge tränats att kunna tälja och snida. Under vårterminen har skolan arbetat med vandringsstavar som barnen har fått slipa och tälja själva.

Något som varit väldigt uppskattat bland barnen menar rektor Cia Håkansson, som menar att förskolebarnen är helt kapabla att själva hantera en täljkniv från Mora.

En annan sylvass Morakniv.

Foto: TT

Rektor Cia Håkansson: Arbetet kring täljandet präglas av stort allvar och strikta säkerhetsföreskrifter

Till Sydsvenskan svarar rektor Cia Håkansson på tidningens frågor via mejl.

"Arbetet kring täljandet präglas av stort allvar och strikta säkerhetsföreskrifter enligt vår risk- och konsekvensanalys. Barnen får snabbt lära sig att man t ex håller avstånd till sin täljande granne, sitter brett med benen, har bra stöd, täljer ifrån sig och aldrig går runt med kniven”, skriver hon i ett mejl till Sydsvenskan.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

LÄS OCKSÅ: ”Rekordmamman” påstods ha fött 10 barn – nu avslöjar maken sanningen

LÄS OCKSÅ: 27-åriga Caitlin röker marijuana nära barnen: ”Blir en bättre mamma”

Foto: Maskot, SÖREN ANDERSSON / TT

Senaste nytt