Polisen Nadim: Det blir bättre, men den där osynliga rasismen finns

Privat, Mattias Alm
När Nadim Ghazale som aspirant stod i arresten och väntade civilklädd trodde en kollega att han var kriminell.
I dag säger han att mycket inom polisen är bättre.
– Den typen av profilering görs mer sällan, tack vare att fler som inte tillhör normen blir poliser, men den där osynliga rasismen finns.

Nadim Ghazale flydde till Sverige från Libanon och växte upp i Borås. Det fanns inte någon klar plan om vad han skulle jobba med som vuxen.

Kanske idrottslärare? Nadim säger att han inte är något läshuvud, men att han alltid velat jobba med något som gynnar samhället.

Efter gymnasiet gjorde han lumpen.

– Det var en kille som jag gick i skolan med och sen gjorde vi lumpen tillsammans. Efteråt fick han många fler jobbintervjuer än mig och jag insåg, det här blir tufft.

Men så träffade Nadim polisen Stefan och Eva-Lena.

Nadim Ghazale pratar om sin väg in i polisyrket under sitt Sommar i P1.

Nadim Ghazale pratar om sin väg in i polisyrket under sitt Sommar i P1.

Mattias Ahlm

Ghazale: Hade aldrig drömt om att bli polis

I sitt sommarprat tar han upp människor som hjälpt honom på hans resa i livet, genom att öppna dörrar och inspirera. Han kallar dem ”krattare”, förebilder som med små handlingar och gester krattar vägen för att fler ska kunna ta sig fram på den.

Stefan och Eva-Lena är två sådana personer. I sitt program lyfter Nadim fram Eva-Lena och Eivor som hjälpte familjen mycket, bland annat med att överklaga det utvisningsbeslut familjen fick efter att de bott ett år på flyktingboendet.

– De sa ”Nadim, vi behöver sådana som dig”. Så jag sökte. Och det gick bra. Jag hade aldrig haft någon dröm om att bli polis, men det här var min väg in och det var en bra matchning.

Fem snabba med Nadim Ghazale

Vilken person, död eller levande, skulle du helst vilja bjuda på middag?

– Oj, det är ju otroligt många som man vill prata med, min favoritpoet Khalil Gibran, kanske? Eller nä, det är för klyschigt. Barack Obama är en stor inspiratör och en brobyggare på samma sätt som jag vill vara, med en fot i båda världarna.

Allsång på Skansen eller Lotta på Liseberg?

– Haha, jag kollar ju inte på något av programmet, men väljer Allsången för jag håller Stockholm före Göteborg.

Vem är din drömsommarpratare?

– Det är så jäkla många man vill höra om. Jag som aldrig förstått Astrid Lindgren, jag är inte uppvuxen med böckerna och förstår inte storheten, jag hade gärna hört hennes sommarprat. Min fru älskar henne och alla i Sverige citerar henne till höger och vänster och jag sitter som ett frågetecken, haha.

Astrid Lindgren har faktiskt sommarpratat, sommaren 1993, det programmet finns att lyssna på här.

Vilken låt kan du skämmas lite för att du lyssnar på?

– Jag skäms inte för någon låt jag lyssnar på! Eller jo när jag var crossfit coach då hade jag en så jävla pepplåt i början av varje pass. Jag skäms inte, men det är Bubbles – Rock the world. Den är svår att brösta som hiphopsnut!

Vilken politiker skulle du kunna tänka dig att dricka en öl med?

– Stefan Lövfen vore det häftigt att ta en öl med, han verkar skön, utan att ta in hans politiska gärning. Men jag gillar inte bärs så mycket, så Stefan tar en öl och jag tar en GT.

-

Exklusivt
SVÅRLÖST DNA-metod stoppas – polis bröt mot lagen: ”Känns inte bra”

Men när han började som polis stack han ut. Han var den enda med utländsk bakgrund som jobbade i Borås.

Misstogs för att vara misstänkt

Som 23-årig aspirant stod han civilklädd i arresten och väntade på en kollega.

– Det kommer in en manlig kollega jag inte träffat, som stirrar på mig. Han säger inget. Sedan kommer min kollega ut och skrattar: Kollegan som sett mig hade gått till inre befäl och frågat: ”Varför ingen vaktar han killen i arresten”. Vi garvade åt det.

I dag är han 38 år och har jobbat i över 15 år inom polisen. Han har ett stort Instagramkonto, medverkat i ”Veckans brott” i SVT och har varit ambassadör för Världens barn i Jemen.

Trots att han blivit ett välkänt ansikte märker han av att strukturerna ännu finns kvar.

”Profileringen sker mer sällan”

Händelsen i arresten blev en krönika i Polistidningen förra våren med rubriken ”Blatten i arresten”.

– Jag valde att skriva krönikan för att visa hur det var då och vad som faktiskt har hänt sedan dess. För mycket är bättre. Men det går trögt. Den där typen av osynlig rasism, den profileringen, den sker allt mer sällan eftersom fler och fler som inte är normen blir poliser. Fast det går väldigt långsamt.

– Vi ser till exempel att jättemånga med utländsk bakgrund söker sig till polisutbildningen, att det rör sig om en representativ del av befolkningen. Men under processens gång händer något.

Nadim Ghazale var med i Min sanning 2020 och intervjuades av SVT:s Anna Hedenmo.

Nadim Ghazale var med i Min sanning 2020 och intervjuades av SVT:s Anna Hedenmo

Peter Bergström

Nadim Ghazale sommarpratar i ”Sommar i P1” måndag 12 juli. Programmet släpps som podd kl. 07.00 och sänds kl. 13.00 i P1 och Sveriges Radio Play.

LÄS OCKSÅ: Svennis jagad efter otrohetsskandalen med Ulrika Jonsson

LÄS OCKSÅ: Här slår de högerextrema till – stormar Prides kontor

FOTO: Privat, Mattias Ahlm/SR, Peter Bergström/SVT/TT