Polis skjuten till döds på öppen gata: ”Fruktansvärt tragisk”

Polis skjuten till döds i göteborg.

Foto: TT
Två personer blev beskjutna på öppen gata sent i går kväll i Göteborg. En av de träffade var polis, som under natten dog av allvarliga skador. Ingen är ännu gripen.
– Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet att en kollega har avlidit efter att ha blivit beskjuten under kvällen, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Runt 22:30 igår kväll fick polisen i Göteborg in ett larm om skottlossning. Snart därefter gick larm ut om att polisen gick upp till särskild händelse. En massiv insats upprättades och ett stort antal poliser skickades till platsen. Enligt larmet hade en polis hade blivit allvarligt skadad, skriver Göteborgs-Posten.

Strax innan klockan slog tre i natt bekräftade polisen i ett pressmeddelande att polismannen som blivit beskjuten dött av skadorna. Polisområdeschef meddelar att polisen var uniformerad när han sköts.

– Polisen är dryga 30 år och relativt ny i yrket, säger Erik Nord, polisområdeschef för Göteborg, enligt Aftonbladet.

Omkring 22:30 gick ett larm ut om skottlossning.

Björn Larsson Rosvall

Pressträff Polisen i Göteborg med regionpolischefen Klas Johansson och polisområdeschefen i Storgöteborg, Erik Nord efter att en polis sköts till döds i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg.

Bjrn Larsson Rosvall/TT

– Det här är en fruktansvärt tragisk händelse och det var ett förfärligt och sorgligt besked att få. Mina tankar går framför allt till hans anhöriga men också till alla kollegor, säger Klas Johansson, regionpolischef i Väst.

Svenska flaggan hänger på halvstång utanför polishuset i Göteborg. En tyst minut kommer hållas klockan 12 för att hedra polisens minne, meddelar Klas Johansson under en presskonferens som hölls på förmiddagen.

Polisens uppgifter: Två personer blev beskjutna

Enligt de uppgifter polisen själva har släppt, stod den avlinda polisen och pratade med ett par personer när de plötsligt blev beskjutna. Polisen som blev skjuten till döds ska ha färdats till platsen på moped. Något som inte är ovanligt enligt polisen i Göteborg.

Ett flertal personer har tagits till förhör, säger polisen under en presskonferens. Men ingen misstänkt gärningsman finns ännu. Enligt polisen finns ett signalement, men att polisen inväntar med att gå ut med något sådant. I ett senare skede kan polisen gå ut med signalement om så skulle behövas.

– Ett flertal personer har tagits in för förhör inatt. Det är personer som har anknytning till platsen bland annat, säger Klas Johansson, regionpolischef i Väst.

PUDLAR Förbjudna skämtet – raderade offentliga orden

På en filmsekvenser syns hur en moped är vält mitt på en öppen gatan, precis intill den förmodade brottsplatsen. I videon syns även en polis ge hjärt- och lungräddning till en livlös person strax intill. Många befinner sig i området, syns det på filmen.

”Jag har pratat med regionpolischefen och delar av övriga polisledningen i region Väst för att säkerställa att de har de resurser som krävs för att kunna lagföra den skyldige”, skriver Anders Thornberg i ett uttalande om händeslen.

Foto: Björn Larsson Rosvall

Ingen misstänkt är ännu gripen.

Björn Larsson Rosvall

Polismannens skador efter skottlossningen var såpass allvarliga att han sedan avled, skriver polisen själva i pressmeddelandet.

Rikspolischefen Anders Thornberg: ”Våra tankar går till familjen”

Sveriges rikspolischef Anders Thornberg uttalades sig i pressmeddelandet. Han meddelar att polisen nu säkerställer att ledningen i region Väst har resurser nog för att kunna lagföra den skyldige.

– Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet att en kollega har avlidit efter att ha blivit beskjuten under kvällen. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater. Jag har pratat med regionpolischefen och delar av övriga polisledningen i region Väst för att säkerställa att de har de resurser som krävs för att kunna lagföra den skyldige. Polisyrket är förenat med risker och vi måste fortsätta arbetet med att minimera de riskerna med stor beslutsamhet, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Polisen har spärrat av stora områden av Biskopsgården.

Foto: Björn Larsson Rosvall

Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten har stora delar av Biskopsgården spärrats av. Stadsdelen ligger på ön Hisingen i Göteborg. En massiv undersökning pågår och febril aktivitet sker i området. Tidningen har även uppgifter om att polisen knackar på dörrar och söker efter vittnen. Tungt beväpnad polis ska ha patrullerat området under natten, enligt Göteborgs-Posten. Ingen misstänkt ska ännu vara gripen. Ett flertal har tagits till förhör.

Senaste gången en polis mördades i Sverige under tjänst var 2007 i Nyköping. Då sköts en 32-årig polis till döds av en 55-årig man som skulle hämtas till en psykiatrisk klinik.

LÄS OCKSÅ: Skandalåskådare jagas av polis – förstörde hela Tour de France-loppet

LÄS OCKSÅ: Par lämnade hundar i stekhet bil – gick på café och snodde dricks

Foto: Björn Larsson Rosvall

”Jag har pratat med regionpolischefen och delar av övriga polisledningen i region Väst för att säkerställa att de har de resurser som krävs för att kunna lagföra den skyldige”, skriver Anders Thornberg i ett uttalande om händeslen.

Foto: Björn Larsson Rosvall

Senaste nytt