Pensionsåldern höjs – trots att en majoritet inte vill jobba till 65

Magdalena Andersson, pensionsåldern höjs.

Foto: TT
Trots att en majoritet av svenskarna vill sluta jobba innan 65 så höjer riksdagen pensionsåldern, skriver Aftonbladet.
– Det där är jätteallvarligt, säger Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på försäkringsfacket Forena.
0:31

Efter reklamen: Åldern är bara en siffra – 76-åringen dansar loss på nattklubben

(0:31)

Slå på ljud

Riksdagen höjer pensionsåldern. Under tisdagen togs det formella beslutet av riksdagen att höja det allmänna pensionsåldern med ett år. Trots att en majoritet av svenskarna vill gå i pension innan 65, skriver Aftonbladet.

När vill riksdagen att man kan ta ut sin pension? Det är olika för olika pensioner.

Statsminister Magdalena Andersson (S) i riksdagen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Från 65 – till 66

Inkomstpension och premiepension är i dag reglerat till 62 år. Nästa år, 2023, kommer 63 år gälla.

I dag har de med grundskydd och pensionstillägg rätt att ta ut sin pension vid 65. Den kommer höjas till 66 år, enligt förslaget som låg på riksdagens bord. Tidigare har riksdagen höjt LAS-åldern från 67 till 68, skriver pensionsmyndigheten.

Svåra bakslaget för Putin – kan förrådas av sina egna: ”Förlorat”

Majoritet vill inte arbeta efter 65

Men en majoritet av löntagarna vill sluta jobba före 65, inte efter. Enligt försäkringsfacket Forena vill 57 procent av löntagarna sluta arbeta innan de fyller 65. Håkan Svärdman, som är samhällspolitisk chef på försäkringsfacket Forena, menar att situationen är svår.

– Det är en jätteutmaning. Folk skulle hellre vilja gå tidigare än vad som skulle behövas för att det ska bli en rimlig pension, säger Håkan Svärdman.

En majoritet av svenskarna vill gå i pension innan de fyllt 65 år.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Jätteallvarligt”

Trots drömmen om en tidig pension, verkar svensken medveten om att gå i pension innan 65 år kommer bli svårt. Enligt samma undersökning förväntar sig 67 procent av löntagarna gå i pension efter de fyllt 65. Dessutom tror 38 procent att pengarna inte kommer räcka – trots att de arbetat ett helt arbetsliv.

– Det visar att det finns en förståelse eller insikt om att man förmodligen måste jobba längre, säger Håkan Svärdman och fortsätter:

– Det där är jätteallvarligt. I Stockholm, Göteborg och Malmö har bostadskostnaderna dragit iväg kraftigt de senaste 10–15 åren samtidigt som pensionernas kompensationsgrad har sjunkit. Så det är en befogad oro.

På sociala medier har svenskar reagerat med ilska.

”Hur i hela friden ska vi i vården orka jobba till 65 år? Helt sjukt”, skriver en arg person i anslutning till Aftonbladets artikel.

Jag vill gå tidigare. Min kropp håller inte. Har jobbat inom sjukvården från 16 års ålder”, skriver en annan.

”Snart ska man väl jobba tills man är 90-95”, skriver en tredje.Kryssningsfartyget prejar fritidsbåten ”Det värsta jag sett!”

Se klippet här!

Foto: TT

SENASTE NYTT!