Ny forskning avslöjar – 30 MILJONER amerikaner tror på galna teorin

Jake Angeli och Donald Trump

31 miljoner amerikaner tror att USA styrs av en grupp djävulsdyrkande, barnätande pedofiler.
Det visar en ny forskning som PPRI gjort.
Det som oroar forskarna mest är att lika många verkar tycka att stormningen av Kapitolium var befogad.

Konspirationsrörelsen Qanon har inte bara tagit Kapitolium med storm, den har även tagit världen. Nu visar ny forskning från PPRI, Public Religion Research Institute, i USA att det är värre än vad man först befarat.

Religiösa övertygelser, ett vurmande för Donald Trump och en förkärlek för andra konspirationsteorier är något som varit vanligt förekommande när det kommer till aktivisterna i Qanon.

Men enligt den nya forskningen är det vilken typ av nyheter och nyhetskanaler man konsumerar som är den högst bidragande orsaken. Konsumenter som tittar på nyhetskanaler lutandes åt höger tenderar att tro på konspirationsrörelsen i nio gånger högre utsträckning, jämfört med exempelvis ABC, CBS och NBC. Det skriver Vice.

Graf som visar konspirationsteorier

Folk som konsumerar högerkällor tenderar att tro på Qanons konspirationsteorier i högre utsträckning.

PUBLIC RELIGION RESEARCH INSTITUTE

31 miljoner i USA tror på galna teorin

Under en tvåveckorsperiod har man undersökt 5 500 vuxna människor, utspridda över alla delstater, och kommit fram till att 15 procent, cirka 31 miljoner amerikaner, tror på teorin om att USA:s regering, media och ekonomi styrs av en grupp djävulsdyrkande, barnätande pedofiler som tillsammans bedriver global barnsexhandel.

Teorin är en av de vanligaste bland Qanon-aktivister, som också tror att demokrater och Hollywood-kändisar har framstående positioner i gruppen, men att det inom kort kommer en ”storm som ska svepa bort eliten vid makten och återställa de rättmätiga ledarna”.

Trump-anhängare stormar Kapitolium

Trump-anhängare lyckades ta sig in i Kapitolium

SAUL LOEB

Det som oroar forskarna mest är att även 15 procent verkar tycka att stormningen av Kapitolium var befogad. Många upplever att saker och ting gått så snett i landet, att det inte funnits något annat val än att låta ”sanna amerikanska patrioter ta till våld för att rädda vårt land”.

– Många köper det enklare budskapet att det finns ett omfattande problem med trafficking och sexuella övergrepp mot barn, har Kent Werne, författare till boken "Allt är en konspiration – en resa genom underlandet", tidigare sagt till TT, rapporterar Aftonbladet.

Enligt Kent Werne fungerar teorin som en inkörsport till andra teorier.

– Särskilt kvinnor som känner sig engagerade för barns rättigheter och sedan börjar konsumera även de mer obskyra teorierna.

Grundaren Q spårlöst försvunnen

Qanonrörelsen började få fäste 2017 efter att en användare vid namn Q Clearance Patriot, även kallad Q, började publicera mystiska inlägg på forumet 4chan. Han kom med profetior och löften om att det en dag skulle komma en storm, där Donald Trump tillsammans med militären skulle avslöja pedofilringen och återlansera ”Amerikas storhet”.

Stormningen av Kapitolium

Stormningen av Kapitolium 2021, 6 januari.

Essdras M Suarez
Trump-anhängares stormar Kapitolium

Trump-anhängares stormar Kapitolium

JOSEPH PREZIOSO

Q påstod även att han hade tillgång till hemligstämplat material. De senaste tre månaderna har den anonyma Q inte gett några digitala livstecken.

Det är oklart hur många hur många anhängare Qanon har, men man har tidigare uppskattat att hundratusentals i USA stödjer rörelsen och att stödet uppgår till över en miljon globalt, rapporterar TT.

Jake Angeli

Qanon-anhängaren Jake Angeli var en av dem som stormade Kapitolium 6 januari 2021.

Dario Lopez-MIlls

LÄS OCKSÅ: Greta Thunberg slår tillbaka mot kinesiska vikthånet

LÄS OCKSÅ: Läkarens sista sms till systern innan dödskraschen

Foto: Dario Lopez-Mills/TT, JOSEPH PREZIOSO/TT, Essdras M Suarez/TT, SAUL LOEB/TT, PUBLIC RELIGION RESEARCH INSTITUTE