Hans mamma dog – nu vill bostadsbolaget i Solna vräka 15-åringen

15-årige Dan Michael Broberg riskerar att bli vräkt.
Exklusivt

FOTO: Birger Broberg
Dan Michael Broberg var bara 13 år när han mamma plötsligt dog.
Nu vill bostadsbolaget vräka honom från lägenheten – fast hans pappa kan betala hyran.
– Det känns jobbigt. Jag har bott här sedan jag var tre, det är mitt hem, säger tonåringen.

När Dan Michael Broberg var tre år flyttade han och hans mamma och pappa in i en trerumslägenhet i Solna. Dan Michaels äldre syskon hade flyttat hemifrån och familjen behövde inte längre den stora femrummaren de tidigare haft.

Hans pappa Birger Broberg berättar:

– Jag och Dan Michaels mamma separerade 2010 och jag flyttade ut från trean. Sedan dess har bara hon stått på hyreskontraktet.

HÅRT LIV Björn kallades världens vackraste pojke – så ser han ut nu

15-åringen: ”Är mitt hem”

Sommaren 2019, när Dan Michael bara var 13 år, gick hans mamma plötsligt bort. Birger Broberg flyttade in i lägenheten för att sonen skulle slippa flytta från sitt barndomshem.

– Det var en chock för alla när hans mamma gick bort. Jag ansökte direkt om att ta över kontraktet för att Dan Michael skulle kunna bo kvar. Jag tog för givet att det skulle gå igenom, jag har inga betalningsanmärkningar och min inkomst var klart godkänd. Vi har betalat alla hyror i tid.

– Det här är ju min son och hans mammas hem, så det mesta är sig likt, det ser ut som när hon bodde här. Jag ville inte ändra på något för hans skull.

Dan Michael Broberg riskerar att vräkas från sitt barndomshem.

Dan Michael Broberg, 15, riskerar att vräkas från sitt barndomshem. Här med hunden Kabbi.

FOTO: Privat / Birger Broberg

Dan Michael, 15, ska vräkas

Men en och en halv månad senare fick familjen beskedet att pappa Birger inte fick ta över kontraktet eftersom han inte varit skriven på adressen tidigare, under tiden som mamman levde. Inte heller Dan Michael kunde ta över som hyresgäst eftersom han är minderårig. Det spelade ingen roll att hans pappa ställde upp som borgenär eller att Dan Michael bott och varit skriven i lägenheten i tio år.

Nu skulle pojken vräkas.

– Det känns orättvist. Jag har bott där med mamma sedan jag var tre år, det är mitt hem. Nu vet jag inte var jag ska bo. Jag kanske kan bo hos mina syskon men jag har ju skolan här i Solna och vår hund, säger Dan Michael Broberg.

Dan Michaels storasyster Rebecca, 30, tror inte heller det varit en bra lösning. Dels är det bättre att hennes lillebror får bo med sin pappa och dels skulle han inte kunna få ett eget rum i hennes lägenhet.

”Många minnen av mamma och min barndom”

Birger Broberg tog direkt kontakt med juristerna på Hyresgästföreningen som hjälpte familjen att överklaga ärendet till hyresnämnden. Men även där fick familjen avslag.

Under rättsprocessen sa den kommunala hyresvärden Signalisten att de inte kan teckna avtal med minderåriga. Det saknar enligt dem betydelse att pappan utan problem kan betala hyran och vara borgenär eftersom de enbart skulle teckna hyresavtal med sonen. Och de fick rätt.

– Jag förstår inte varför. Vi har betalat hyran och jag har bott här så länge jag kan minnas. Det är många minnen av min barndom och av mamma härifrån så det känns surt. Man skulle vilja att de ser över sina principer och att det kan hjälpa andra att jag berättar om det vi går igenom, säger Dan Michael Broberg.

Svaret från bostadsbolaget Signalisten

Åsa Hart, kommunikationschef på det kommunala bostadsbolaget Signalisten svarar Hänt så här:

– Vi kan inte uttala oss om det enskilda fallet, men Signalisten tecknar inte hyresavtal med minderåriga personer eftersom de inte har förmåga att betala hyra på egen hand. Det är också för deras skull eftersom det innebär ett ansvarsfullt ekonomiskt åtagande.

Dan Michael Broberg, 15, hotas med vräkning efter sin mammas bortgång.

Dan Michael Broberg har bott i lägenheten sedan han var tre år. Efter mammans död får han inte ta över kontraktet – fast hans pappa med råge klarar hyran.

FOTO: BIRGER BROBERG

”Samhället ska inte behandla barn så här”

Det senaste beskedet är att familjen Broberg måste flytta ut den 31 januari nästa år, men familjen har överklagat domen till hovrätten.

– Med facit i hand borde jag ha skrivit mig på lägenheten, men vi visste inte att hans mamma skulle gå bort. Det kom plötsligt och hon dog inom loppet av två dagar. Det här är en princip sak för hyresbolaget, men jag tycker inte allmännyttan och samhället ska behandla barn på det här sättet. Folk baxnar och tror inte sina öron när man berättar.

Birger Broberg förstår att det finns ett regelverk, men tycker att det kommunala bostadsbolaget borde göra ett undantag eftersom det rör sig om ett barn som nyligen förlorat sin mamma.

– Man önskar det kommunala hyresbolaget kunde se till ömmande själ, att det är en 13-åring som förlorat sin mamma och nu förlorar sitt hem. Dan Michael mådde givetvis inte bra av att mista sin mamma och att sen höra att han ska förlora sitt hem där han vuxit upp. Men det här har varit en lång process och tiden gör ju sitt. Han har haft fullt upp med skolan, men det är klart att han är orolig, säger pappa Birger.

Domen från Hyresnämnden.

Trots att Hyresnämnden förstår att det inte är till 15-årige ”Dan Michael Brobergs bästa” avslår de ansökan om att han ska få ta över hyreskontraktet till lägenheten han vuxit upp i.

Pappan: Kan inte begära att han ska flytta till husvagn

Birger Broberg har bott i andra hand efter separationen och de senaste åren haft en husvagn på en camping. Campingen ligger i Täby Kyrkby.

– Jag kan inte begära att han ska flytta dit. Det har funkat för mig, jag jobbade i Täby och trivdes ute i skogen och Dan Michael har varit där på helgerna, men det är ingen plats för en tonåring som behöver avskildhet från sin pappa ibland och en dörr att stänga om sig. Dessutom är det långt från hans skola och vänner.

LÄS OCKSÅ: Mormor kan förlora vårdnad om barnbarnet efter skulderna

LÄS OCKSÅ: Ebba Busch svåra år med ex-maken – började innan skilsmässan

FOTO: Privat / Birger Broberg

SENASTE NYTT!