Magdalena Andersson blir Sveriges första kvinnliga statsminister

Magdalena Andersson blir Sveriges första kvinnliga statsminister

Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister.
Det historiska beslutet röstades fram i riksdagen tidigt på måndagen.
Men Magdalena Andersson bryter mot Stefan Löfvens löfte om att avgå – om inte regeringen får sin budget.
Magdalena Andersson (S) blir Sveriges första kvinnliga statsminister
Slå på ljud

Magdalena Andersson, 54, tog över partiledarrollen för Socialdemokraterna efter Stefan Löfvens, 64, avgång tidigare i november.

Under onsdagsmorgonen, den 24 november 2021, röstades hon fram som ny statsminister i riksdagen. Magdalena Andersson skriver historia genom att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Magdalena Andersson väljs till statsminister

Sverige skriver nu politisk historia och valet av en kvinnlig statsminister kommer drygt hundra år efter att kvinnor fick allmän rösträtt, 1919. Statsministern uttalade sig på en pressträff i måndags om vad det skulle betyda att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Ögonblicket då Magdalena Andersson väljs till statsminister.

Ögonblicket då Magdalena Andersson väljs till statsminister.

Foto: Erik Simander/TT

– Sedan jag blev vald till partiledare är det väldigt många mammor och pappor som kommit fram till mig med sina döttrar och sagt ”titta, det här är eller kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister”, sa Magdalena Andersson, enligt DN.

– Tittar man i ögonen på de här flickorna, då märker jag att det växer en tanke där. Det bär jag också med mig, att det skulle betyda någonting för de flickor som växer upp i Sverige, det kan man inte komma ifrån.

Rördes till tårar av historiska händelsen

Under den historiska omröstningen då hon valdes till statsminister över Sverige fällde Magdalena Andersson en tår.

– Med Magdalena Andersson får Sverige en statsminister som inte tvekar att säga som det är och göra vad som krävs, säger Annelie Karlsson, gruppledare för socialdemokraterna, innan omröstningen till Aftonbladet.

Magdalena Andersson fäller en tår över det historiska beslutet.

Erik Simander/TT

Även Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar rörde den nya statsministern till tårar från talarstolen i riksdagen.

– Det som aldrig funnits när jag växte upp kommer för min dotter att bli en självklarhet, säger Nooshi Dadgostar i talarstolen. Även hon är rörd av ögonblicket.

Styrskeppet – med högerbudget

Magdalena Andersson meddelade på presskonferensen efter omröstningen att hon kan tänka sig regera landet – även om det i dag går igenom en högerbudget.

Den nya statsministern menar att budgeten i stora grad är hennes, trots att högern kan rösta genom förändringar i eftermiddag.

– Min bedömning är att helheten är till största delen är vår politik, som jag kan styra landet med. Det är knappt 10 miljarder av 174 miljarder, menar statsminister Magdalena Andersson.

Det betyder att Magdalena Andersson bryter mot det löfte hennes företrädare Stefan Löfven gjorde under sommaren – då Stefan Löfven lovade att avgå om han inte fick igenom sin budget. Nu bryter Magdalena Andersson mot det hotet.

– Om den regering som jag då leder inte skulle få igenom budgeten, då avgår jag. Då lämnar jag. Det är det budskapet jag har lämnat till talmannen, sa Stefan Löfven på pressträff under sommaren.

ELVA VIKTIGA ÅRTAL FÖR KVINNOR I SVERIGE

 • 1919 – Allmän rösträtt. Riksdagen beslutar att rösträtten ska vara lika för män och kvinnor. Det är liberaler och socialdemokrater som röstar igenom förslaget.
 • 1921 – Första riksdagsvalet. För första gången får kvinnor rösta i ett riksdagsval. Fem kvinnor väljs dessutom in för första gången in som riksdagsledamöter.
 • 1927 – Samma utbildning. Statliga läroverk måste erbjuda samma utbildning för kvinnor och män. Många fler samskolor öppnas, men det finns fortfarande flick- och pojkskolor kvar fram till 1962.
 • 1938 – Preventivmedel tillåts. Sedan 1910 har preventivmedel varit förbjudit i Sverige. Nu rivs lagstiftningen upp.
 • 1951 – Medborgarskap. Svenska kvinnor som gifter sig med utländska män får behålla sitt medborgarskap.
 • 1958 – Präster. Året då det beslutas att kvinnor får vigas till präster.
 • 1964 – P-piller. Året då p-piller godkänns för användning i Sverige.
 • 1975 – Abort. Året då rätten till fri abort i Sverige röstas igenom.
 • 1998 – Prostitution. Året då det förbjuds att köpa sex i Sverige – men inte att sälja.
 • 2010 – Värnplikt. Sedan värnplikten infördes har den gällt män – fram tills nu. I dag gäller värnplikten både för män och kvinnor.
 • 2021 – Sveriges första kvinnliga statsminister. Magdalena Andersson (S) väljs till statsminister för Sverige.


LÄS OCKSÅ: Magdalena Andersson svåra val – partiledarens okända förflutna

LÄS OCKSÅ: Magdalena Anderssons hemliga liv med maken och barnen

Foto: Erik Simander/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN