ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Kristíns barndomsvän räddade livet på sjuka sonen Eldur

09 dec, 2021 
https://image.hant.se/image-7520869?imageId=7520869&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=66.67&x=0&y=0
Karin Selåker Hangasmaa
När lilla Eldur föds förstår läkarna snart att han är sjuk.
Han är gul i hyn och ögonen, levern orkar inte med som den ska.
I juli flyger familjen till Göteborg för transplantation – men trots att Eldur står först i kön hittar man inte någon donator.
Då kommer räddningen.
– Det här är en helt otrolig historia, säger mamma Kristín Gunnarsdóttír.
Annons
Eldur var nära att dö av leversjukdom – nu berättar mamma KristínBrand logo
Eldur var nära att dö av leversjukdom – nu berättar mamma Kristín

Lilla Eldur föddes i Reykjavík i mars i år. Mamma Kristín Gunnarsdóttir, 35, hade haft en bra graviditet och förlossning och sonen Eldur var pigg och mådde bra.

Men bara några dagar efter förlossningen förstod de isländska läkarna att den lilla pojken hade problem med levern.

– Barn är gula i huden de första dagarna, men kort efter födseln sa läkarna att det var någonting med Eldur och han fick vara kvar lite längre eftersom han hade för höga värden av bilirubin.

Eldur visade sig vara leversjuk

Utöver levern mådde Eldur bra. Men efter några veckor kommer läkarna fram till att Eldur är leversjuk och han får medicin. De tror han har smittats av cytomegalovirus (CMV), ett herpesvirus.

– I början tror de att läkemedlet funkar och säger att han ska medicineras ett år. Vi åkte hem och började med medicinen. Eldur var pigg och glad, det var inget fel på hans leende, han verkade inte ha ont eller lida, men levern blev hela tiden sämre.

Eldur föddes med en leversjukdom.
Storasyster Brynja och lilla Eldur.

Trots medicinen är viruset kvar fyra månader senare. I juli säger läkarna att behandlingen inte fungerar, levern blir bara sämre.

Annons

– Två dagar senare får vi en flygbiljett till Göteborg och de säger ”nu måste ni åka till Göteborg, läkarna där ska testa om det finns risk för att Eldur behöver levertransplantation”.

Familjen flög till Sverige

Island, som är ett litet land, har ett avtal med Sverige om att Sahlgrenska universitetssjukhus och Drottning Silvias barnsjukhus ska bistå landet med transplantationer av både barn och vuxna, något GT var först att rapportera om.

Familjen hade tidigare hört att transplantation är sista steget om inte någon annan behandling fungerar.

– Det här är otroligt omtumlande, men när vi i juli flyger till Göteborg tänker vi ändå att det här nog ska gå bra.

På Sahlgrenska möts familjen av läkare som redan satt sig in i Eldurs sjukdom och journal och kan namnet på alla de Isländska läkarna som Kristín och hennes man Bjarki träffat.

Läkarna: Eldur måste få ny lever – snabbt

Det känns tryggt. Kristín kan svenska, men framför allt pratar de engelska så att Bjarki ska förstå all information. I början säger teamet i Göteborg att det inte är säkert att Eldur behöver en ny lever, men efter några dagar kommer ett nytt besked.

Annons

Eldur måste få en ny lever och det snart, annars kommer han inte överleva. Nu står han på första plats i transplantationskön.

– Vi hade varit så inställda på att medicinen skulle fungera, men när man får sådana här stora nyheter, då förändras något i dina tankar och du bestämmer dig för att det här är vägen du måste gå. All osäkerhet är plötsligt borta.

I dag mår Eldur bra, men det vara nära ögat.
I dag mår Eldur bra, tack vare transplantationen.

Även om det var en stor operation känner Kristín och hennes man Bjarki sig trygga. De var på rätt plats, trots allt.

– Det var här de kunde rädda hans liv. Jag tänkte att skulle jag vara någonstans med vårt barn, så var det här. De hade koll på allting om honom och vi behövde inte förklara någonting, det var en sådan trygghet i det här kaoset.

Under tiden som Eldur ligger på Drottning Silvias barnsjukhus har familjen ett rum på Ronald McDonald hus, som blir som ett andra hem. Där kan de landa lite, tvätta kläder, koka kaffe. Det blir som ett hem.

Annons

Hittar ingen passande donator

Trots att Eldur är först i kön är det svårt att hitta en passande donator. Eftersom han är så liten behöver han endast en liten del av en lever, men varken Kristín eller Bjarki matchar. De första tre veckorna är Eldur pigg, men sedan blir han hela tiden sämre.

– Läkarna börjar känna att de måste göra det nu. Om han blir för sjuk kan han inte opereras. Man ser på honom att kroppen börjat kämpa och att alla andra organ måste jobba lite mer. Han är svullen av vätska, han är gul och orkeslös, berättar Kristín Gunnarsdóttír.

En av Kristíns vänner som är isländska och bor i Stockholm börjar läsa på om transplantationen och läser att det går att donera från andra personer än från familjen. Hon vill testa sig.

– Jag tackar, men tänker att de kommer att hitta en passande avliden donator, säger Kristín.

Annons

Så blir du donator

För att bli donator i Sverige måste du aktivt registrera dig som donator hos Socialstyrelsen, i deras donationsregister, eller berätta för dina anhöriga att du vill att din kropp doneras efter döden. Det är den senaste viljan som gäller, så prata om det så att din familj och vänner vet vad du vill. Vården tittar alltid i Socialstyrelsens register om du är registrerad innan de tar upp frågan om organdonation med anhöriga.

Du kan donera organ som levande donator, då gäller det njure eller en bit av levern, så som Rúna gjorde till Eldur. Det får inte finnas några påtryckningar om att du ska donera eller pengar inblandade, valet måste komma från dig själv och därför görs förutom medicinska tester också en intervju med psykolog.

För att donera stamceller registrerar du dig hos Tobiasregistret.se. Därefter får du hem ett provkit som du skickar in till databasen.

Källa: Socialstyrelsen, Mer organdonation, Tobiasregistret och 1177

-

En efter en gör vännerna testerna

Efter fem veckor blir Eldur så pass mycket sämre att han måste byta avdelning, från medicin till barnintensiven. Nu orkar inte levern.

– Allt blir mer allvarligt och till sist kräver min väninna att få testa sig.

Kristín Gunnarsdóttírs väninna åker till Göteborg och går igenom alla tester. Hon matchar inte men hon skriver till deras gemensamma vänner om processen.

– De svarar ”men varför har vi inte kollat på det här tidigare?” och en efter en börjar de genomgå alla testerna. Även min svägerska testar sig. Läkarna säger att det är liten chans att det fungerar men är överväldigase, de har aldrig varit med om att så många erbjuder sig.

Annons

Ingen av vännerna matchar och samtidigt blir Eldur sämre. En dag kraschar han på barnintensiven. Läkarna får honom stabil igen, men det blir tydligt att det snart är försent att genomföra en transplantation.

Rúna och Eldur tillsammans efter operationen.
Kristíns barndomsvän Rúna blev Eldurs räddning.

Oväntade matchen – med barndomsvännen

En morgon vaknar Kristíns vän Rúna på sin gård på Island. Hon bor långt från Reykjavík men får en ingivelse: Hon måste åka och testa sig. För säkerhets skull tar hon med passet, för är det en match måste hon snabbt kunna åka till Sverige.

– Hon flyger till Reykjavík och testar sig. Efteråt sitter hon på ett café med alla mina närmaste vänner och väntar på provresultatet. När telefonen ringer har de isländska läkarna redan informerat teamet i Sverige om att Rúna och Eldur matchar till 100 procent.

Annons

– Hon börjar gråta, mina vänner börjar gråta, läkarna gråter.

Samma kväll flyger Rúna till Sverige.

När hon landat i Stockholm och ska ta tåget till Göteborg kraschar Eldur igen på sjukhuset. Kroppen orkar snart inte mer och han är nära att ge upp. Läkarna ringer Rúna och beordrar henne att flyga i stället.

Lilla Eldur låg på sjukhus tre månader.
Levern som ska rädda Eldur är på väg, men på sjukhuset kraschar han igen.

Eldur hamnar i respirator och läkarna kämpar för att få honom stabil igen. Tankarna går genom Kristíns huvud: Är han för svag för operationen – nu när det är en en lever på väg till honom?

– Det är den svåraste situationen jag varit med om, berättar hon.

Efter två timmar lyckas läkarna stabilisera Eldur. Men nu måste han operas, för han kommer krascha igen.

– Jag sitter vid hans sida och säger åt honom att kämpa, bara lite till, du är på väg till operationen. Jag pratar med honom hela tiden.

Annons

”Jag kysser honom på pannan – sen rullar han iväg”

Till sist säger läkarna att Rúna kommit fram till Sahlgrenska och är redo för operation.

– Jag kysser honom på pannan och säger ”du kan göra det här och vi behöver dig, verkligen”. Sedan rullar han iväg.

Väntan är lång, var tredje timme får Bjarki och Kristín uppdateringar om läget för Eldur och Rúna.

– Det är den längsta dagen jag upplevt, det kändes som två år.

Kirurgen: ”Eldur kommer bli frisk”

Efter 14 timmar ringer Kristíns telefon, klockan är ett på natten. Det är en mycket trött kirurg på andra sidan linjen:

– Hej Kristín. Jag är helt slut, jag orkar inte prata engelska, men det här gick väldigt bra, Eldur kommer bli en pigg och jättesnäll pojk och vi är så glada att det gick bra. Och kirurgen som opererade Rúna gjorde ett fantastiskt jobb.

– Jag är så tacksam, jag vet verkligen inte vad jag ska säga, svarar Kristín.

– Det är lugnt, säger kirurgen.

Mamman om mötet: ”Helt fantastiskt”

En timme senare får Kristín och Bjarki äntligen träffa Eldur.

– Det är helt fantastiskt, det är som en otrolig film. De första fyra dygnen sover han bara men vi ser att hans hy hela tiden blir mindre och mindre gul. Levern jobbade verkligen.

Annons

Den fjärde dagen öppnar Eldur ögonen:

– Det var helt fantastiskt, hans ögon har alltid varit gula men nu var de helt vita. Det var helt otroligt, levern fungerade verkligen.

Äntligen fick syskonen Brynja och Daniel träffa mamma, pappa och lillebror Eldur.

Familjen återförenad efter tre månader på sjukhus

I oktober, efter 17 dagar av återhämtning får familjen lämna sjukhuset, en månad tidigare än väntat. Äntligen fick de flyga till Reykjavík och träffa de två äldre syskonen Brynja, 5, och Daniel, 3, och alla vänner och familjemedlemmar som väntat där hemma i nästan 70 dagar.

– Det var det svåraste, att lämna sina barn, men våra fantastiska familjer har hjälpt oss att ta hand om dem hela den här tiden. Det var så skönt att komma hem till dem.

Hur är ditt band till Rúna i dag?

– Vi har alltid varit nära, men nu är det verkligen speciellt. Jag kommer aldrig kunna sätta ord på hur tacksam jag är för att hon gjorde detta, men jag vet att hon vet, säger Kristín.

Rúna, Eldur och Kristín.

FOTO: Privat

Annons