Marocko kallar hem ambassadör efter koranbränning

29 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Koranbränningen är den första som fått tillstånd sedan förvaltningsrätten och kammarrätten i Stockholm tidigare i år slog fast att polisens beslut om att neka tillstånd för koranbränningar varit felaktiga.
Marocko kallar hem sin ambassadör i Sverige i protest mot onsdagens koranbränning utanför en moské i Stockholm, uppger det marockanska utrikesdepartementet i ett uttalande.
"Vi beklagar", skriver svenska UD i ett mejl till TT.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Även Sveriges chargé d'affaires i Rabat kallades upp till Marockos utrikesdepartement under onsdagen.

Där uttryckte Marocko sitt "mest kraftfulla fördömande av detta brott", enligt uttalandet från utrikesdepartementet, som kallar koranbränningen för en "oacceptabel handling".

Värdesätter relationerna

Svenska utrikesdepartementets presstjänst skriver i ett mejl till TT att regeringen "värdesätter och verkar för att ytterligare utveckla de goda bilaterala relationerna med Marocko".

"Vi beklagar att Marocko beslutat att kalla hem sin ambassadör för konsultationer", skriver presskommunikatör Sara Järvi.

På onsdagen genomfördes en koranbränning vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm, sedan polisen beviljat demonstrationstillstånd.

I uttalandet hävdar Marockos utrikesdepartement att den svenska regeringen tillåtit demonstrationen. Men i Sverige är det Polismyndigheten som beviljar demonstrationstillstånd.

Annons

"Inte lämpligt"

Sveriges statsminister Ulf Kristersson sade på onsdagen att det är upp till polisen att fatta sådana beslut.

– Det är lagligt men inte lämpligt, sade Kristersson om koranbränningen vid en pressträff.

Tidigare har Polismyndigheten nekat tillstånd för liknande aktioner med hänvisning till säkerhetsläget och hotbilden för terrorattentat. Beslutet fälldes dock i både förvaltningsrätten och kammarrätten i Stockholm.

– Vi har rättat oss efter domstolens besked, sade rikspolischef Anders Thornberg på onsdagen.

Annons