TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Nya svenska orden: ”Piskperuk” ut – in med ”fentanyl” och ”köttfri”

20 maj, 2021 
https://image.hant.se/image-7520869?imageId=7520869&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=66.67&x=0&y=0
Karin Selåker Hangasmaa
Nu uppdaterar forskarna ”Svensk ordbok”. Då ryker ord som väggmadame och näskatarr.
En forskargrupp i Göteborg har upptäckt att svenskar använder ord som ”skalplagg”, ”växtbaserad” och ”skäggolja”.
Andra ord använder vi knappt alls längre.
Nu har de tillsammans uppdaterat ”Svensk ordbok”.
Annons

Videon kunde inte hittas

Forskargruppen vid Göteborgs universitet har lagt till och tagit bort flera ord, rapporterar SVT Kultur som var först om att skriva om den uppdaterade ordboken. Senast ”Svensk ordbok” gjordes om var för tolv år sedan. Totalt innehåller den ungefär 65 000 ord.

– Det är tydligt att den nya ordboken har avtryck av coronapandemin, till exemplet ordet flockimmunitet som har använts ganska länge inom fackspråket är nu ett allmänt känt ord, säger Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen till SVT.

”Plastbanta” och ”fentanyl” är några av nyorden

Men det är inte bara coronapandemin som forskarna anser har influerat språket de senaste åren.

Paprikaröran ”ajvar”, opioiden ”fentanyl” och kvinnosjukdomarna ”endometrios” och ”vestibulit” är alla exempel på nya ord som förärats en plats i ordboken. Även klimatfrågan har gjort att vi börjat använda nyord som ”miljörätt”, ”plastbanta” och ”växtbaserad”.

Annons

En av forskarna som arbetat med ordboken heter Emma Sköldberg och är professor i svenska på Göteborgs universitet. Hon var huvudredaktör för verket.

Här är några av de nya orden

Exempel på nyord som har lagts till: adda, agil, ajvar, bagageloppis, balaklava, barnfri, crowdfunding, dö(d)städa, elcykel, endometrios, feelgood-, fentanyl, filterbubbla, flockimmunitet, flygskam, funktionsvariation, gaddning, godisråtta, hemmasittare, höstig, köttfri, lycocell, mem/meme, miljörätt, mående, nätläkare, ortorexi, plantbaserad, plastbanta, preppa, probiotisk, skalplagg, skäggolja, stabsläge, swisha, tjänsteperson, topsa, utsläppsgård, utspring, vestibulit, viral, vobba, vuxenleksak, växtbaserad, wow, xerofil, ålderism, äggdonator, överäta.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

Valt bort ”vårdslösa” och ”piskperuk”

Enligt Emma Sköldberg befinner sig ordboken i en brytningstid där vi går från stora tryckta band mot digitala tjänster. Tidigare var källorna till nya ord framför allt tidningar och böcker. I dag har forskarna tröskat igenom bloggar och andra sociala medier för att nosa rätt på de senaste glosorna.

– Vi har svårt att redogöra för allt talspråk men vill man spegla modern svenska måste man ändå beakta nyare slags texttyper, säger Emma Sköldberg till TT.

”Väggmadame” - alltså en vägglus, stryks från ordboken.
”Väggmadame” - alltså en vägglus, stryks från ordboken.

Forskarna har bland annat använt Mediearkivet och i Språkbanken Text:s stora samlingar av digitala texter. För att ett nytt ord ska få vara med i ordboken måste de förekomma flera gånger och gärna i olika typer av texter, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs universitet. Använder du ord som ”piskperuk” (en peruk med hårpiska) och restautris (en kvinnlig restaurangägare), får du leta på annat håll än i den svensk ordbok när du vill slå upp dem.

Ord som gallrats bort

  • Exempel på ord som utgår: Adoratör, bajadär, benrangelsmannen, cedera, dagakarl, datorpost, desktoppare, dvärgalåt, frökenspel, förtroendechocka, imperatorisk, laboratris, nervdroppar, normalskolekompetens, näskatarr, piskperuk, positivvisa, restauratris, saltprovare, samvetsstyng, telegrafnyckel, tjuvspråk, torvmullsklosett, trasgrann, utanläxa, vårdslösa, väggmadam, ynglingalynne, äggpunkterare, ökstock, östapa.

Hela ordboken hittar du på Svenska.se och den finns också som kostnadsfri app.

FOTO: NORA LOREK / TT, Arno Burgi/DPA, ISABELL HÖJMAN/TT, Göteborgs universitet

Annons