Gunilla Bergströms svåra tid i slutet – fick ingen hjälp: ”Hemskt”

Gunilla Bergström

Gunilla Bergström led av svåra smärtor.
Strax innan sin död hade hon ansökt om plats på ett äldreboende – men fått avslag.
– Det är verkligen bra att detta uppmärksammas för det är hemskt att hon inte fick den hjälp hon kände att hon behövde, säger vännerna Sonja och Conny Svensson till Aftonbladet.

Videon kunde inte hittas

Gunilla Bergström hade en svår sista tid, berättar nära vännerna Sonja Svensson och Conny Svensson för Aftonbladet.

Tidningen har via nyhetsbyrån Siren fått ta del av uppgifter som visar att den folkkära författaren led av svåra smärtattacker dagligen.

Hon ansökte om att få en plats på ett äldreboende då hon inte ansåg sig vara trygg i hemmet. Men Norrmalms stadsdelsnämnd avslog ansökan den 24 februari i år, med motiveringen att stödbehovet inte ansågs vara tillräckligt.

Gunilla Bergström

Gunilla Bergström ansökte om att få plats på ett äldreboende strax innan sin död. Alfons Åberg-författaren fick avslag. Vännerna Conny och Sonja Svensson tycker det är hemskt att hon inte fick den hjälpen som hon behövde.

Erik Refner

Vännernas sorg: ”Det är hemskt”

Gunilla Bergström överklagade beslutet och hävdade att hemtjänstens besök inte var tillräckliga, att hon inte kunde medverka i ”sociala och kulturella aktiviteter” och att hon heller inte kunde gå ut eftersom hon hade yrsel och tvingades gå med en rullator.

Även överklagandet avslogs den 31 juni. Förvaltningsrätten ansåg att levnadsnivån var skälig och att hon kunde klara sig på det som fanns tillgängligt i hemmet, något som vännerna Sonja Svensson och Conny Svensson inte håller med om.

De säger att huset hon bodde i skulle stambytas och att de försökte få in henne på hotell, vilket hon inte hade någon ork till.

– Det är verkligen bra att detta uppmärksammas för det är hemskt att hon inte fick den hjälp hon kände att hon behövde, säger Sonja Svensson och Conny Svensson till Aftonbladet.

Gunilla Bergström

Den folkkära författaren Gunilla Bergström var kanske främst känd som skaparen av Alfons Åberg.

Peter Knopp/Aftonbladet/TT
SORG Gunilla Bergström är död – skapade Alfons Åberg-böckerna

”Åldrandet i sig är en tid av förluster”

Många personer befinner sig i liknande situationer som den Gunilla Bergström fick erfara i slutskedet av sitt liv. Enligt Carina Benjaminsson, sakkunnig inom äldreomsorg på Pensionärernas riksorganisation, är det många som upplever det svårt att få en plats på äldreboenden.

Organisationen har lobbat för att otrygghet, oro och ensamhet ska tas i beaktande när ett beslut om boende på ett särskilt hem fattas.

– Det handlar i grunden om hur den sista tiden i livet ska se ut och vilken livskvalitet vi, som samhälle, anser är värdig i livets sista fas. Åldrandet i sig är en tid av förluster, det medför ofta en oro och svåra existentiella frågor, men den oron ska inte behöva handla om om man ska få den hjälp man behöver för att klara av dagen, säger hon till Aftonbladet.

Gunilla Bergström dog 25 augusti, 79 år gammal.

Gunilla Bergström

Gunilla Bergström dog den 25 augusti. Hon blev 79 år gammal.

Lars Pehrson/SvD/TT

LÄS OCKSÅ: Nirvana-bebisen har VUXIT UPP – stämmer bandet för ”sexuellt utnyttjande”

LÄS OCKSÅ: OS-hjälten Olivia, 24, hittad död: ”Vilken fruktansvärd smärta”

Foto: Erik Refner, Peter Knopp/Aftonbladet/TT, Lars Pehrson/SvD/TT

SENASTE NYTT!