TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Gunilla Bergström är död – skapade Alfons Åberg

26 aug, 2021 
https://image.hant.se/image-7520869?imageId=7520869&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=66.67&x=0&y=0
Karin Selåker Hangasmaa
Författaren Gunilla Bergström har gått bort.
Författaren bakom de populära barnböckerna om Alfons Åberg är död.
Gunilla Bergström blev 79 år.
Annons
10 kändisar som lämnat oss – så minns vi demBrand logo
10 kändisar som lämnat oss – så minns vi dem

Det är Gunilla Bergströms förlag som i ett pressmeddelande berättar att författaren gått bort efter en längre tids hälsoproblem.

”Bok-Makaren mottog igår kväll det sorgliga beskedet av familjen. Gunilla avled i sitt hem efter en längre tids försämrad hälsa”, skriver förlaget.

Författaren föddes 1946 i Göteborg och tog journalistexamen på Journalisthögskolan i Göteborg 1966. 1971 gav hon ut boken Mias pappa flyttar.

Skapade Alfons Åberg-böckerna

Från 1975 har Gunilla Bergström arbetat på heltid som författare och illustratör och sedan dess har det blivit ett fyrtiotal titlar.

Mest populära är förstås böckerna om Alfons Åberg och hans pappa. Den första kom 1972. I dag finns de översatta till över 30 språk.

Böckerna har hyllats för att ta barns känslor och funderingar på stort allvar. Både fula och fina känslor får plats i Alfons universum.

Gunilla Bergström tar emot en kunglig medalj av kung Carl XVI Gustaf.
Gunilla Bergström tar emot en kunglig medalj av kung Carl XVI Gustaf på Stockholms slott.

Fick medalj av kungen

Gunilla Bergströms skapande uppskattades inte bara av barn och deras föräldrar. 2019 tog hon emot den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som författare av kung Carl XVI Gustaf på Stockholms slott.

Annons

Men det var inte första gången Bergström tilldelades kunglig medalj. 2012 fick hon Svenska regeringens guldmedalj Illis quorum meruere labores och 2018 tilldelades hon Kungliga Sällskapet Pro Patrias guldmedalj i 12:e storleken.

Gunilla Bergström har två barn och det yngsta av dem har autism. Barnen blev förebilder till karaktärerna Bill och Bolla.

Gunilla Bergström tilldelades 2019 den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som författare.
Gunilla Bergström tilldelades 2019 den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som författare.

FOTO: Ulf Palm / TT, Jorn H Moen, Hussein El-Alawi / Sydsvenskan / TT

Annons