TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Föddes med extremt ovanliga sjukdomen – mammans vassa kritik: ”Rädda”

15 sep, 2022 
https://image.hant.se/image-7520966?imageId=7520966&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=69.31&x=0&y=9.9
Gustav Motte
Courtney Westlake, Brenna. Harlekiniktyos
När dottern Brenna föddes, så insåg mamma Courtney Westlake att något inte stod rätt till.
Hennes nyfödda dotter var nämligen täckt i sår.
Nu går mamman till attack mot de som behandlar hennes dotter annorlunda:
”Varför försöker föräldrar undvika samtal om människor som ser annorlunda ut?”, skriver Courtney Westlake enligt Femina.
Annons
Bebisen föds med ”horn” istället för ben – jämförs med gudBrand logo
Bebisen föds med ”horn” istället för ben – jämförs med gud

När Courtney och maken Evan Westlake fick dottern Brenna förstod de fort att något inte stod rätt till. Den lilla flickan hade fullt med sår, samt hade en extremt hög kroppstemperatur. Paret skulle snart förstå vad som skett.

Innan Brenna föddes var familjen väldigt glada över att de skulle få ett extra tillskott i familjen. Parets förstfödda son Connor var spänd på att äntligen bli storebror och pappa Evan såg framemot att lära sig fläta sin dotters hår.

Istället skulle familjen uppleva en skräckupplevelse – när den nyfödda dottern liv låg i vågskålen. Graviditeten hade pågått som normalt fram till och med förlossningen.

Drabbad av ovanlig hudsjukdom

Då kom första orostecknet.

Dottern hade gula och variga sår över hela kroppen och hon rörde sig inte efter förlossningen. Brenna fick intensivvårdas under två veckor. Under tiden fick inte föräldrarna hålla om sin nyfödda dotter. Enligt läkarna var det ett mirakel att hon överlevde.

Annons

Efter en tid på sjukhuset kunde läkarna fastställa en diagnos. Dottern Brenna lider av den ovanliga sjukdomen Harlekiniktyos, som gör att hennes hud växer 14 gånger snabbare än normalt. Sjukdomen gör att hennes hud blir röd, men påverkar också ögon, mun, näsa och öron. Även Brennas hårväxt påverkas.

Flickans sjukdom är kronisk och slutar ofta i förtidig död.

”Varför gör de avståndet mellan oss så stort?”

Det går däremot att mildra Harlekiniktyos. Speciellt med salvor och daglig egenvård. Något makarna Courtney och Evan gör dagligen för att lindra deras dotters smärta.

Trots den svåra tiden har andra vuxna inte behandlat Brenna väl. Något mamma Courtney berättar på sin blogg. Hon kritiserar bland annat andra föräldrar för att de undanhåller sina barn för hennes.

”Varför gör de avståndet mellan oss så stort? Varför tar de inte oss som ett positivt exempel, för att lära sina barn att andra barn kan se annorlunda ut och att det inte måste vara någonting dåligt?”, skriver mamma Courtney i bloggen.

Courtney fortsätter och undrar vad andra föräldrar är rädda för:

”Varför försöker föräldrar undvika samtal om människor som ser annorlunda ut? Vad är de rädda för? De kunde bara komma fram till oss och frågar hur gammal Brenna är. När ett barn frågar varför Brenna är så röd och svullen, varför kan de inte bara vara ärliga och säga 'jag vet inte, men det är inte så viktigt hur någon ser ut. Vi är alla unika, eller hur?'”, skriver hon i sin blogg, enligt Femina.

Foto: FACEBOOK

Annons