FBI:S mest efterlysta person – knarkkungen mördare 900 personer

Luis Gerardo Mendez

Luis Gerardo Mendez är inte en person man vill bråka med.
Han har nämligen 900 människoliv på sitt samvete.
Men nu plötsligt i april i år greps den kände knarksmugglaren av polis – och riskerar nu att få livstid

Luis Gerardo Mendez, 44, är inte inte en man med samvete. Han är en av Mexikos knarkkungar och för honom är inte ett människoliv värt något. Han vill sitta i sitt Joakim von Anka-liknande valv på en jättehög pesos och dollar och inte bli störd av polis eller myndigheter.

Kommer någon i vägen för honom, eller irriterar honom på något sätt, ser han till att de undanröjs. Luis Gerardo Mendez, som gått under öknamnen Farbrodern och även Stora näsan, har gjort sig av med 900 personer i Juárez, Mexiko. En stad ligger på andra sidan bron från El Paso, Texas.

Juárez är en gränsstad med bara en flod som skiljer Mexiko från USA, och är svårt härjad av brottslighet. I den här staden mördas mellan 400 och 500 personer varje år. Senaste åren har dock antalet mord minskat, och myndigheterna tror att det beror på att den andra knarkkungen Joaquín Guzmán, som gick under smeknamnet El Chapo, greps av FBI och låstes in på livstid i ADX Florence, Colorado, fängelset med allra högsta säkerhetsklass i USA.

Styrde kartellens mordpatrull

Nu kan mordstatistiken sjunka ytterligare. Stora näsan greps nämligen av polis i april. Han styrde Los Aztecas, De väpnade styrkorna i Juárez-kartellen. Med andra ord: kartellens mordpatrull.

Luis Gerardo Mendez har antingen beordrade eller utförde runt 900 mord. Många av dem på medlemmar av Sinaloa-kartellen, där El Chapo styrde. Juárez-kartellen och Sinaloa-kartellen vill båda ha monopol på smugglingen över gränsen till USA, och konkurrensen har lett till tusentals mord.

Här tar man inga fångar. Man ser istället till att göra sig av med konkurrenten men även med poliser och myndighetspersoner.

ÖGA FÖR ÖGA Mammans brutala hämnd mot maken

Polisens jakt efter knarkkungen

Just attack mot myndighetspersoner skulle slutligen bli Luis Gerardo Mendez fall. För om amerikaner på konsulat eller myndigheter började bli ett hot var det bara att skicka ut ett gäng ”soldater”.

Det var vad som hände i mars 2010. Leslie Ann Enriquez Catton, 25, och hennes man Arthur Redelfs, 30, som båda arbetade på amerikanska konsulatet, mördades. Samma dag mördades också Jorge Alberto Salcida, också han anställd på konsulatet. Något som El Paso Times rapporterat om.

2012 greps Los Aztecas-medlemmen Jose Antonio Acosta Hernandez som ansvarig för morden och fick livstids fängelse. Mexikanska myndigheter tror om att han orkestrerade minst 1500 mord.

I april i år greps Luis Gerardo. Amerikanska myndigheter vill låsa in honom på livstid för inblandning i morden på sin konsulatpersonal. Polisen berättade själva om gripandet på Twitter.

LÄS OCKSÅ: Mammans brutala hämnd mot maken – efter fruktansvärda upptäckten

LÄS OCKSÅ: Mamman och hennes pojkvän misstänks mördat treåriga Kaylee-Jayde

FOTO: TT

Senaste nytt