TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Fångar får vaccin före vakter och sjuksköterskor – väcker stark kritik

16 jun, 2021 
https://image.hant.se/image-7520966?imageId=7520966&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=69.31&x=0&y=9.9
Gustav Motte
Fångar hoppar kön – får vaccin innan personal och sjuksköterskor.
Fångar prioriteras först – får vaccin innan personal och sjuksköterskor.
Allt fler får sitt vaccin i Sverige.
Men några som fick sprutan väldigt tidiga var fångar på anstalter och häkten runt om i Sverige – till och med före vakterna som håller brottslingarna bakom lås och bom.
– Sticker i ögonen på en del anställda, säger Christer Hallqvist, ordförande för fackförbundet Seko Kriminalvården till Aftonbladet.
Annons

Videon kunde inte hittas

Fyra miljoner svenskar har åtminstone fått sin första dos vaccin mot covid-19. Ett skydd mot det virus som lamslagit världen. Men många är kvar som drömmer om att få sprutan i sommar. Många uppoffringar har gjorts bland medborgarna, som har stängt in sig i sina hem i under nästan hela 2020 och 2021.

Men några som fick sitt vaccin extra tidigt var kriminalvårdens intagna, nämligen dömda brottslingar som sitter på anstalt och misstänkta personer på Sveriges häkten.

Sveriges Radio Ekot rapporterade nyligen att hälften av Sveriges frihetsberövade har vaccinerats. Den siffran ska bli än högre – och kriminalvården hoppas vaccinera alla sina intagna till midsommar med åtminstone en spruta. En intagen som fått sin spruta kan sedan få besök och till och med beviljas permission.

15 procent av alla intagna på Kumlaanstalten har tacket nej till vaccin. Trots att de är en prioriterad grupp.

Har stött på patrull – fångarna får vaccin innan personalen

Men kriminalvården har stött på patrull. Aftonbladet rapporterade att kriminalvårdens anställda ställer sig på tvären och riktar kritik mot sin arbetsplats. För de anställda – vars jobb vakta frihetsberövade personer – inte alls fått någon spruta än. En intagen person räknas nämligen i vissa län som att tillhöra den prioriterade gruppen fas 3.

Annons

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

Fångarna får gå förbi i kön, medan de som arbetar får stå i den vanliga. Kritiken har lyfts från både anställda och fackliga representanter. Christer Hallqvist är ordförande för fackförbundet Seko Kriminalvården. Till Aftonbladet är han starkt kritisk mot hur prioriteringsordningen ser ut.

– Med tanke på att det är personalen som är ute i samhället och riskerar att ta in smittan till fängelser och häkten så borde de ju prioriteras före de intagna. Det handlar ju om att vi måste stoppa smittan från att ens komma in, säger fackförbundsordföranden till Aftonbladet i en intervju.

Fångar får vaccin i många regioner innan kriminalvårdare.

Sjuksköterskan Sandra Winkler: ”Jag tycker inte det är rättvist”

Även i Göteborg har personal reagerat. Sjuksköterskan Sandra Winkler tycker det är orättvist att hon tvingas vaccinera intagna – utan att själv fått vaccinet först. Samma situation finns över hela Västra Götalandsregionen, rapporterar SVT Väst.

Annons

– Jag tycker inte det är rättvist, säger Sandra Winkler, sjuksköterska som även är fackombud till SVT.

Utbrott av viruset har skett på fängelserna

Två gånger har det skett utbrott av covid-19 på Göteborgs häkten. De intagna får inte flyttas till sjukhus, utan behandlas på plats. Men det är inte första gången utbrott sker hos personer som sitter frihetsberövade.

Kriminalvården har också haft bekymmer med sina intagna. I januari rapporterade SVT Småland att 48 av 57 intagna hade smittats med coronaviruset i ett fängelse i Kalmar. Utomlands har samma tendenser noterats. I ett fängelse i Ohio, USA hade hela 80 procent smittats med viruset. Närmare 2 500 interner, samt 175 anställda hade fått covid-19, skrev Svenska Dagbladet då.

Annons

Intagna vill inte vaccinera sig – trots att de får gå förbi kön

Men trots att de intagna får gå förbi kön, framför både Kriminalvårdens anställda och sjuksköterskor så är inte vaccinviljan på topp. Dagens Juridik rapporterar att omkring 15 procent av alla intagna på Kumlaanstalten har tackat nej till vaccinering. På anstalten i Mariefred tackade 40 av 120 nej till vaccinering.

Cecilia Wärn, vaccinsamordnare i Region Mitt säger till Dagens Juridik att de intagna inte haft samma tillgång till information som resterande av samhället.

– Man ska komma ihåg att intagna inte har tagit del av samma information som vi andra i samhället. Och sedan kan det gå snabbt när vaccineringen dyker upp på ens eget ställe, säger vaccinsamordnare till tidningen.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT, Johan Nilsson/TT och Claudio Bresciani/TT

Annons