Därför är man otrogen mot sin partner – expertens sex varningstecken

Relationsexperten Charlotte Sander om varför man är otrogen
Exklusivt

TT / Fabio Formaggio

Misstänker du att din partner är otrogen?
Här är några vanliga orsaker till varför man väljer att köra dubbelspel.
– Har man låg självkänsla brukar bekräftelsebehovet vara ganska stort, säger relationsexperten Charlotte Sander.

För många är otrohet det värsta och största sveket. Men vad som orsakar en otrohet varierar. Relationsexperten Charlotte Sander ger några exempel på beteenden som är vanliga i samband med otrohet och vad det kan vara som gör att man väljer att vara otrogen.

Hämndlust

Bekräftelsesökande är vanligt när det kommer till någon som inleder en relation vid sidan om. Kanske har man börjat störa sig på sin partner så till den grad att man tar ut sin ilska genom att vara med någon annan. Hemlighetsmakeriet är inte lika påtagligt och viljan att bli påkommen är inte osannolik.

– Man är arg, arg på relationen och känner sig obekräftad. Istället för att ta upp i relationen, och förklara hur man känner, så vänder man sig utåt. Eller så har man tagit upp det men inte fått något gehör och ilskan bara växer tills man känner ”okej, men då ger jag mig ut på egna äventyr så kanske min partner vaknar till och ser”. Det är som att man gör misstag för att man vill bli upptäckt Det är inte lika mycket smyg, säger Charlotte Sander.

Avsaknad av kärlek

Den spirande kärleken är kanske inte vad den en gång var. Du kanske känner dig oälskad, men samtidigt oförmögen att lämna förhållandet på grund av allt runt omkring. Då är det inte helt ovanligt att man är otrogen.

– Man kanske själv känner att man inte älskar eller känner sig älskad, men att man är i ett läge där man inte kan lämna. Det har jag märkt en liten ökning av under pandemin och den ekonomiska aspekten spelar in ganska mycket. Det kan vara barn inblandat, det kan vara gemensamma vänner eller släkt. Man kan ha ett ganska tungt socialt ansvar och nätverk, och lämnar man vet man att det blir en jättekonsekvens och den som lämnar kanske får ta skulden.

Mindre närvaro

Du är inte hundra procent incheckad i relationen och vet inte hur du ska ta nästa steg för att fördjupa den. Istället för att öppna upp, tala ut och prata klarspråk med varandra så slutar det med att någon är otrogen.

– Man känner att jag och min partner borde ta nästa steg i att nå varandra djupare i till exempel sårbarhet, men man törs inte och för att på något sätt ändå känna sig bekräftad vänder man sig utåt. Då får man ändå den här snabba quickfixen, eller vad man tror i alla fall, så man håller en viss nivå på relationen men når inte djupet. Det här kan också vara en människa som upprepar en otrohet och närmar sig det rent notoriska.

Låg självkänsla

Låg självkänsla hänger ofta ihop med bekräftelsebehovet och som bekant är sökandet efter bekräftelse en vanlig faktor när det kommer till otrohet.

– Har man låg självkänsla brukar bekräftelsebehovet vara ganska stort. Då kan det vara så att man tycker att ens partner inte räcker till, men egentligen kanske det handlar om att tag i sig själv.

Sexlivet

Tron om att ett välmående och bra sexliv är det högsta beviset på bekräftelse och närhet i en relation kan göra att sökandet efter detta blir enormt.

– Fast egentligen kanske man söker en djup känsla av anknytning, att verkligen connecta med någon, men man hittar aldrig det och därför blir det att man byter sexpartner och kanske också ger sig själv tillåtelse till det – i och med det här sökandet.

Orättvist och ojämlikt

En känsla av uppgivenhet och att ni inte drar ett lika stort lass i privatlivet. Det kan handla om en känsla av att man inte delar lika på ansvaret mellan barn, hem, städning, hämtning och lämning.

– Jag har sagt en massa gånger till min partner ”hallå, ska vi inte dela på det här litegrann” och det kan faktiskt göra att man når en punkt där man känner ”nej, men då skiter jag i det här helt enkelt”.

– Det kan också vara en känslomässig ojämlikhet, man känner att ens partner tar jättemycket plats med sina känslor och behov men jag får aldrig säga mitt. Det kan också till slut göra att man öppnar dörren och det står någon annan där som lyssnar på en och så blir det en affär.

Relationsexperten Charlotte Sander

Charlotte Sander är expert på relationer och driver bland annat hemsidan relationsexperten.se

Pressbild

LÄS OCKSÅ: Varningssignalerna – så vet du om din partner är otrogen

LÄS OCKSÅ: Män har svårare än kvinnor att få jobb

LÄS OCKSÅ: Emma i Lyxfällan vägrar skriva under: Jag kan inte

Foto: TT / Fabio Formaggio, Pressbild

SENASTE NYTT!