Charlotte Kallas chockbesked – därför lägger hon av helt

CHARLOTTE KALLA

En av Sveriges bästa längdskidåkare genom tiderna, den trefaldiga OS-guldmedaljören Charlotte Kalla, lägger av efter en lång och framgångsrik karriär.
Det meddelar hon nu i ett pressmeddelande.
Kennedy visar sin målgest på premiären för filmen ”JAG ÄR ZLATAN”
0:32

Efter reklamen: Kennedy visar sin målgest på premiären för filmen ”JAG ÄR ZLATAN”

(0:32)

Slå på ljud

Charlotte Kalla, 34, är en stor legend inom idrottsvärlden som med sina nio OS-medaljer är Sveriges främsta kvinnliga olympier genom alla tider. Men nu är framgångssagan slut och tävlingarna på SM-veckan i Piteå onsdag till måndag blir Charlotte Kallas sista som elitskidåkare.

Charlotte Kallas karriär som elitskidåkare tog fart för över 16 år sedan, närmare bestämt år 2006.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Charlotte Kallas succékarriär – 9 OS-medaljer

Under karriären har vi fått se Charlotte Kalla växa fram till att bli en av våra absolut främsta längdskidåkare någonsin. År 2007 gjorde hon sin VM-debut och hon slutade på en sjunde plats på skiathlon men det stora genombrottet kom ett knappt år senare när hon susade förbi Virpi Kuitunen uppför Alpe Cermis och vann Tour de Ski.

2010 tog hon sitt första OS-guld när hon vann 10 kilometer fritt. Det var bara början på vad som skulle komma. Hennes andra OS-guld blev den minnesvärda stafettbragden i Sotji innan hon tog sitt sista på skiathlon i Pyeongchang 2018. Utöver det har hon sex OS-silver.

I VM-sammanhang har hon samlat ihop tre guld, sex silver och fyra brons. Den sista globala medaljen blev VM-guldet i stafett i Seefeld 2019.

Charlotte Kalla avslutar karriären – därför lägger hon av

Med andra ord har mycket hänt under årens lopp och medaljerna har haglat in. Men nu är det alltså slut och nu avslutar hon karriären där den en gång började!

– SM-tävlingarna hemma i Norrbotten kommer att bli mina sista som elitskidåkare. Här tog jag mina första stavtag som sjuåring och det känns fint att få avsluta karriären här, säger hon.

Beslutet att lägga av är inget som Charlotte Kalla tog över en natt, utan detta är något som växt fram de senaste månaderna.

– Det har inte varit ett enkelt beslut men i slutändan vägde nyfikenheten på livet utanför elitidrotten väger tyngre än det som en fortsatt satsning skulle innebära. Det jag kommer sakna allra mest är kicken av att vara i form, säger Charlotte Kalla i ett pressmeddelande.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN