Barn som äter veganskt blir flera centimeter kortare

Kött och grönsaker

Allt fler väljer växtbaserad kost för att minska klimatpåverkan.
Men nu visar ny forskning att barn som äter vegansk kost tappar i längd.
– Vi kan se att enbart äta växtbaserad kost inte är någon garanti för god hälsa, säger Dr Magorzata Desmond till UCL.
6 knep som får håret att växa som ogräs
Slå på ljud

Barn som fyller sina magar med veganskt innehåll löper mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Men de blir också kortare än barn som äter kött eller vegetariskt. Det visar en ny studie som American Journal of Clinical Nutrition publicerat.

187 friska barn från Polen i åldrarna fem till tio år deltog i undersökningen (63 vegetarianer, 52 veganer och 72 allätare).

Barn med vegansk kost löpte tre gånger så stor risk att ha B12-brist och lägre kroppsfett. I genomsnitt var de även tre centimeter kortare än de andra barnen.

Barn äter grönsaker

Barn som enbart äter växtbaserad blir flera centimeter kortare. (Barnet på bilden har inget med studien att göra).

Yana Tatevosian

Dr Magorzata Desmond: ”Ingen garanti för god hälsa”

Studieförfattaren Dr Magorzata Desmond säger till UCL att veganernas lägre intag av kalcium, D-vitaminer och protein kan vara en förklaring.

– Vi kan se att enbart äta växtbaserad kost inte är någon garanti för god hälsa, vi behöver fortfarande välja hälsosam mat, säger Dr Magorzata Desmond till UCL.

Resultatet visar att barnen som äter växtbaserad kost ofta behöver kombinera måltiderna med kosttillskott som B12 och D-vitamin.

Jonathan Wells: ”Växtbaserad kost ökar”

Forskningens syfte är att förstå hälsoresultatens både för och nackdelar för barn som äter vegansk eller vegetarisk kost, så man kan se till att nackdelarna vänds till fördelar.

– Vi vet att personer som väljer växtbaserad kost ökar på grund av flera orsaker, bland annat för att främja djurens välbefinnande och minska påverkan på klimatet. En global övergång till växtbaserad kost anses nu som avgörande för att förhindra klimatförstöring, och vi står bakom detta beslut, säger forskaren Jonathan Wells, huvudansvarig för forskningen.

Jorden.

Fler väljer att äta växtbaserad kost – vilket är bra för klimatet.

imageBROKER/Andy Dean

LÄS OCKSÅ: Här får du betala avgift du om du tackar nej till vaccinet

LÄS OCKSÅ: Brottsligheten i världen minskar – MEN Sverige sticker ut på listan

Foto: Yana Tatevosian/TT, imageBROKER/Andy Dean/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN