Annika Lindes glädjebesked om covid-19: ”Över om ett år”

Tidigare statsepidemiolog Annika Linde.

Foto: TT
Allt mer pekar på att coronaviruset kommer bli en säsonginfluensa i framtiden – och att pandemin kan ta slut redan nästa år.
– Som pandemi tror jag säkert att det är över om ett år, säger Annika Linde, tidigare statsepidemiolog i P1 Morgon.

Hur ser framtiden för coronaviruset egentligen ut? Enligt tidigare statsepidemiolog Annika Linde kan viruset börja utvecklas till att bli en säsongsinfluensa – som kommer komma årligen.

Nyligen har frågan väckts efter att den nya mutationen omikron upptäcktes i Sydafrika. Under julen stänger land efter land ner för att förhindra spridningen.

Viruset kommer fortsätta att muteras

Men tidigare statsepidemiolog Annika Linde varnar för att viruset kan komma och mutera mer för varje år i P1 Morgon.

– Tyvärr kommer viruset fortsätta mutera, och vi kanske måste fortsätta vaccinera på samma sätt som vi gör med säsongsinfluensan. Men som pandemi tror jag säkert att det är över om ett år, säger Annika Linde.

Bilden på nya ”lussemackan” delar internet – starka reaktionerna

Får medhåll av professorn

Hennes påstående får uppbackning av professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet Hans-Gustaf Ljunggren, som instämmer.

– Precis som Annika säger kommer det komma fler varianter och en del kommer slippa undan, och då behöver vi vaccinera igen. Vi kommer få leva med viruset ett tag till, men vi går in i nya lägen, säger Hans-Gustaf Ljunggren.

– Vi går mot en värld där fler och fler blir vaccinerade och vi bygger upp ett skydd mot den här infektionen, säger han i P1 morgon.

Nyligen har Pfizer fått ett piller mot corona av EMA. Ett piller som enligt läkemedelsbolaget vara effektivt mot den nya mutationen.

Smittan ökar – NHL stoppar säsongen

LÄS OCKSÅ: Omikron ökar i Norden – därför kan smittan i Sverige skjutas upp

LÄS OCKSÅ: Nytt coronapiller godkänt – är effektivt mot omikron

Foto: TT

SENASTE NYTT!