TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

23-åriga mammans extremt svåra beslut: ”Höll i henne i mina armar”

23 apr, 2022 
https://image.hant.se/image-7520966?imageId=7520966&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=69.31&x=0&y=9.9
Gustav Motte
Kirsty Black, 23, svåra beslut.
23-åriga mamman berättar om parets svåra beslut – när lyckan över deras tvillingar genast byttes mot bottenlös sorg.
– Jag kände hur hon tog sitt andetag efter midnatt, säger Kristy Black.
Annons
Katten Midas har fyra öronBrand logo
Katten Midas har fyra öron

När förstagångsmamman Kirsty Black, 23, blev gravid tvillingar var lyckan total. Men redan vid vecka 25 så hände något – och döttrarna Ayla och Ava kom till världen.

Tvillingarna föddes vid universitetssjukhuset i Wishaw, i Storbritannien den 28 december. Förlossningen blev komplicerad och båda systrarna fick interna hjärnblödningar.

23-åriga förstagångsmamman Kirsty Black.

Vägde bara 311 gram – föddes 15 veckor för tidigt

En av tvillingsystrarna Ava, som vägde endast 311 gram, fick en väldigt tuff start på livet. Den lilla flickans hjärta slutade att bulta i hela 12 minuter och hon drabbades av akut syrebrist. Fem dagar efter förlossningen bedömdes Avas situation som väldigt allvarligt. Enligt läkarna var Ava ”fullständigt hjärnskadad”.

Annons

23-åriga Kirsty Black och hennes partner Kevin Allan, 34, var då tvungna att ta sitt livs svåraste beslut. Att dra ut pluggen i maskinen som höll deras lilla dotter levande. 01:00 på Nyårsdagen dog lilla Ava i sin mammas armar.

”Jag höll i Ava i mina armar när de stängde av maskinen”, berättar mamman.

– Jag höll i henne i mina armar när de stängde av maskinen. Det var bästa sättet. Man lät henne bara glida iväg. Men det var osäkert hur länge det kunde ta, det kunde gå fort eller ta flera timmar, berättar mamma Kirsty.

– Jag kände hur hon tog sitt sista andetag efter midnatt. Jag manade på henne att hålla ut, fortsätter mamman berätta.

– Jag ville inte att hennes dödsdag skulle vara nyårsafton. Men hon förklarades död strax efter 01:00 på nyårsdagen.

Kom hem efter 93 dagar på sjukhuset

Hennes tvillingsyster, Ayla, vägde 737 gram vid födseln hade det inte heller lätt. Men hennes hjärnblödning var inte lika allvarlig som hennes syster och hon drabbades aldrig av hjärtstillestånd.

Annons

Paret kunde ta hem sin dotter till sitt hem i Carluke, som ligger i regionen South Lanarkshire i Skottland. Men det skedde först efter 93 dagar på sjukhus.

– Vi var tvungna att vara starka för Ayla. Vi fick inte förlora hoppet. Men jag förstår inte var vi hittade styrkan ifrån, berättar mamman.

Ayla hade fortfarande skador efter den dramatiska förlossningen.

– Men Ayla överkom det mesta trots alla odds. Som tur var hennes blödning i hjärnan väldigt liten, fortsätter den 23-åriga mamman.

– Vi har haft tur, trots allt. Ayla har återhämtat sig extremt väl om man tänker på att hon föddes hela 15 veckor förtidigt, säger mamma Kristy.

Endast en av tvillingsystrarna överlevde.

Foto: SWNS

Annons