SVT:s ändring av populära nyhetssändningen – efter TV4:s krav

SVT backar efter TV4:s kritik efter planeringen att ändra sändningstiderna av lokala nyheterna.
SVT hade planer på att sända lokala nyheter med start klockan 22 på kvällarna.
Men nu drar de tillbaka beslutet. Detta efter att ha mötts av kritik från TV4 som sedan tidigare sänt nyheter vid samma tid.
”Vår ambition har aldrig varit att motarbeta TV4”, skriver SVT:s mediedirektör Jan Helin i ett uttalande.
Annons

Stämningen blev minst sagt frostig mellan de två tv-kanalerna när SVT meddelade att de skulle börja sända lokala nyheter på SVT1 klockan 22 på kvällen. Sändningen skulle inledas med lokala nyheter och följas upp av sena Rapport.

Annons

Det var i oktober som kanalen annonserade sina planer i en debattartikel i Dagens Nyheter. Då uttalade sig SVT:s programbeställare Helena Olsson och mediedirektören Jan Helin om saken.

Annons

Men SVT:s planer har mötts av motstånd. Inte minst från den konkurrerande kanalen TV4, som sedan tidigare sänder sina nyheter på samma tid som SVT planerat att ändra till.

– I mina ögon är det tondövt. Det är precis tvärtom vad ni lovat i sändningstillståndet. I min värld är det en krigsförklaring kring nyheter, sa TV4:s vd Casten Almqvist i SVT:s Fönster mot medievärlden efter beskedet, enligt SVT Nyheter.

SVT backar efter dispyten

Efter kritiken och tvisten med TV4 meddelar nu SVT:s mediedirektör Jan Helin att SVT backar och drar tillbaka sina planer på att sända nyheter klockan 22. I ett uttalande skriver Jan Helin att kanalen kommer att utreda hur de lokala nyheterna kan läggas om, utan att inkräkta eller störa TV4:s tablå, skriver SVT Nyheter.

Annons

”Vår ambition har aldrig varit att motarbeta TV4, utan att stärka vår lokala nyhetsleverans till publiken. Det kommer att vara vårt fokus även i det fortsatta arbetet, liksom ett fortsatt lyssnande och deltagande i diskussionen om mediers utveckling”, skriver Jan Helin i uttalandet.

Framöver kommer de lokala nyheterna sändas i SVT2, men enligt Jan Helin kommer SVT behöva samla alla lokala sändningar i SVT i innan 2021. Detta på grund av ”tekniska och kostnadsmässiga orsaker”.

”Vi fortsätter nu arbetet med att hitta en annan lösning som blir bra både för publiken och för medielandskapet i stort”, avslutar han.

FOTO: SVT/TV4

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar nästa artikel…