Sofia Wistams dotter Sindy Rahm talar ut om tunga sjukdomen narkolepsi

Sofia och Sindy

Sofia Wistams dotter Sindy bryter nu tystnaden om sin sjukdomskamp.
Det är i Bathina Philipsons podcast som hon talar ut om sin sjukdom och hur den påverkar hennes vardag.
– Det är lite sorgligt att jag inte kan minnas känslan av att vakna upp morgonen och vara pigg.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sofia Wistams framtids besked för Sofias änglar: ”Kommer aldrig läggas ner”
0:27

Efter reklamen: Sofia Wistams framtids besked för Sofias änglar: ”Kommer aldrig läggas ner”

(0:27)

Slå på ljud

Det var under sommaren 2020 som Sofia Wistam, 56, berättade i sitt sommarprat om sin dotter Sindy Rahms, 22, sjukdom.

Det var 2010 som Sindy drabbades av narkolepsi. Det hela började med hur de märkte att Sindy somnade överallt, drabbades av sömnparalyser och hur det blev tuffare med skolan. Det dröjde två år tills Sofia hittade information om ungdomar med liknande symtom efter att ha fått svininfluensavaccinet.

Då föll bitarna på plats. Sindy hade drabbats av sjukdomen, efter att ha tagit vaccinet.

– Skandalen och katastrofen har fallit i glömska men inte för oss. Vi som ser våra barn kämpa, förlora sina vänner, droga bort sin lycka och tvingas bort från sina drömmar och livsmål, vi glömmer inte för vi påminns dagligen och någon verklig kompensation har ännu inte infunnit sig, säger Sofia i sommarpratet.

Sofia hade i många år varit tyst om det hela, det var alltså första gången under sommaren 2020 som hon pratade om det offentligt.

– Hon är så stark och det är viktigt att berätta om det här. Hon blir en röst för alla andra, drygt 400 ungdomar, som drabbades.

Sindy Rahm bryter tystnaden om sjukdomen

Sindy själv har inte pratat om det i något offentligt forum – förrän nu.

Nu gästar Sofias dotter Bathina Philipsons podcast, där hon berättar om sin sjukdom och sitt liv idag. Bathina frågar då Sindy om hon minns sitt ”friska jag”, varpå hon svarar:

– Det är så så svårt för jag tror inte att jag minns en version av mig som inte var sjuk. Det är lite sorgligt att jag inte kan minnas känslan av att vakna upp morgonen och vara pigg. Man ser folk omkring sig göra det, nära och kära som gör det, men jag kan inte relatera alls.

– Jag har nog bara accepterat att det är en del av mig.

Sofia Wistam, Sindy Rahm

Sofia Wistam, Sindy Rahm på premiären av föreställningen Stalker med Brynolf & Ljung 2021.

Därför har inte Sindy velat prata om sin sjukdom

Hon säger att hon varit noga med att inte se sig själv som ett offer, efter att hon drabbades av narkolepsi.

– Jag vill inte känna att jag är ett offer. Så jag har varit hård med att tänka att jag klarar mig bra och pratar inte så mycket om min sjukdom.

Sindys krav på sin mamma – ville inte att folk skulle veta

Hon berättar vidare hur hon innan haft en dialog med sin mamma, om att hon inte ville att hon skulle uttala sig om Sindys sjukdom i offentliga forum. Första gången blev alltså under Sofias sommarprat.

– Jag lät ju inte ens min mamma prata om min narkolepsi förrän hennes sommarprat. Och det var ju för bara några år sedan. Det var för jag har en stor skam när det kommer till min narkolepsi.

Hon berättar vidare hur hon sett att många program och videos på nätet och tv:n skojat om narkolepsi, vilket hon tyckt gjort det hela värre.

– Hela bilden av narkolepsin är något man skojar om, att man kan somna vart som helst eller de där anfallen skämdes jag ihjäl mig över. Att inte ha kontroll över sin kropp är så förnedrande. Jag har brutit armen och fått hjärnskakning, framförallt är det förnedringen när man inte kan stå.

FOTO: Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN