Artikeln innehåller reklamlänkar
TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Pernilla Wahlgren om Bianca Ingrossos kamp mot sjukdomen

25 jan, 2019 
AvStina Dahlgren
Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso i Skavlan
Bianca Ingrosso har länge lidit av bulimi. Nu berättar hennes mamma Pernilla Wahlgren hur det är att vara anhörig till en person med ätstörningar.
Annons

Bianca Ingrosso, 24, har länge varit öppen med sin psykiska ohälsa. Hon har den senaste tiden slitit med panikångestattacker och stress, något hon valt att dela med sig av till sina följare. Flera gånger under sin karriär som influencer och entreprenör har hon sagt att det är viktigt för henne att vara ärlig och visa alla sidor av sig själv.

När hon och hennes mamma Pernilla Wahlgren, 51, gästade tv-programmet Skavlan frågade programledaren Fredrik Skavlan, 52, hur hon mår idag. Bianca berättade då att hon fortfarande kämpar mot sjukdomen varje dag.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jag kan inte äta en sallad och bli mätt och inte få ångest, så jag kämpar ju varje dag med det fortfarande och tänker hela tiden ”kan jag gå till den restaurangen för hur kommer det bli om jag äter där” och ”de där människorna vill jag gärna inte äta så mycket med för de har för mycket koll på mig”. Det är ett extremt kontrollbehov, säger hon.

Annons

Pernilla om att vara anhörig

Fredrik Skavlan frågar då Pernilla hur det är att vara anhörig till en person med ätstörningar.

– Det tog ju jättelång tid innan jag ens förstod att Bianca hade bulimi. Och så här i efterhand förstår jag ju också att mycket av ditt dåliga humör, när vi bråkade och tjafsade, det hade kanske inte med oss att göra utan mer att det var baserat på att du den dagen hade ångest, säger Pernilla.

Hon tror att deras relation hade kunnat vara bättre under den tiden Bianca bodde hemma om hon bara hade vetat om vad som egentligen hände med hennes dotter. Då hade förståelsen kunnat vara en annan.

– Sedan blir man ju jätteorolig och man tror att det bara är att ”ja men då har vi koll på dig och vi ser till att hon inte blir för mätt”. Samtidigt som jag vill ju att du ska äta normalt och man vill heller inte lägga för mycket vikt på maten, säger Pernilla.

Fakta Bulimi:

Bulimi är en vanlig form av ätstörning, men till skillnad från exempelvis anorexia så syns Bulimi inte alltid för omgivningen då den inte behöver påverka vikten. 

Annons

En person med bulimi väljer att på olika sätt göra sig av med maten efter att den fått i sig den. Det kan resultera i bland annat skador i matstrupen, tarmbesvär, magsmärtor, rubbning av hjärtrytmen och tandskador.

Du som är under 18 och lider av bulimi eller någon annan form av ätstörning ska kontakta en vårdcentral, ungdomsmottagningen eller barn- och ungdomspsykiatrin. 

Är du över 18 och har en ätstörning vänder du dig till en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller företagshälsovården. Det finns även särskilda mottagningar där de med ätstörningar kan få hjälp. 

Källa: 1177 Vårdguiden

FOTO: SVT

Annons