LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

"Toni Erdmann"-skådespelaren Simonischek död

30 maj, 2023 
TT Nyheter
Peter Simonischek, regissören Maren Ade och skådespelaren Sandra Hüller vid Cannes filmfestival 2016.
Peter Simonischek, som spelade den excentriska pappan i filmen "Min pappa Toni Erdmann" har avlidit, rapporterar The Guardian.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Simonischek föddes i Graz i Österrike 1946 och fick sitt internationella genombrott i och med filmen som kom 2016. Den bitterljuva berättelsen om relationen mellan en practical joke-älskande pappa och hans dotter nominerades till både Bafta och Oscar och tog hem Fiprescipriset vid filmfestivalen i Cannes.

I hemlandet var Peter Simonischek mest känd för sitt arbete på landets teaterscener. Han tillbringade även lång tid i Tyskland, som fast anställd vid Berliner Schaubühne mellan 1979 och 1999. Han spelade varje sommar stora roller vid den berömda teaterfestivalen Salzburger Festspielen.

Parallellt hade Simonischek en filmkarriär och medverkade i en rad främst tyskspråkiga filmer under karriären. Den sista, "Der vermessene Mensch" hade världspremiär vid Berlins filmfestival i februari i år.

Peter Simonischek avled i hemmet i Wien efter en kort tids sjukdom. Han blev 76 år.

Den österrikiska kulturministern Andrea Mayer säger i ett uttalande att han var "ett av de stora namnen inom teater, film och tv under decennier. Hans död innebär en stor förlust för kulturvärlden."

Annons