LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Social trygghet ska stärka kulturarbetare

20 jun, 2023 
TT Nyheter
I en statlig utredning föreslås att statliga stipendier till konstnärer och kulturskapare ska kunna räknas in i beräkningen för sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Arkivbild.
Frilansande kulturarbetare ska få bättre villkor. En ny utredning om sjukpenninggrundande inkomst innehåller flera förslag på hur den sociala tryggheten ska förbättras för gruppen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

2021 tillsattes en statlig utredning om hur egenföretagare får sin sjukpenning fastställd. På tisdagen överlämnades utredningens förslag till socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), och i utredningen föreslås ett paradigmskifte där historiska inkomster ska kunna ligga till grund för sjukpenning.

Klys, Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd, har länge varit engagerat i frågan och genomförde 2021 en enkät som visade att nästan 40 procent av kulturskaparna låter bli att ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan när de är sjuka. Nämnden ser positivt på förslagen:

"Genom utredningens förslag kan även en frilansande kulturskapare, som till exempel kombinerar företag med korta anställningar, våga vara sjukskriven eller föräldraledig", säger Klys verksamhetsledare Ulrica Källén i ett pressmeddelande.

I utredningen föreslås även att statliga stipendier till konstnärer och kulturskapare ska kunna räknas in i beräkningen för sjukpenninggrundande inkomst. Detta skulle innebära att kulturskapare som i perioder får sin försörjning via stipendier inte riskerar att stå utan socialt skyddsnät om de blir sjuka eller skaffar barn strax efter en stipendieperiod.

Annons