LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Skådespelaren Glenda Jackson död

15 jun, 2023 
TT Nyheter
Glenda Jackson hade två karriärer – som firad skådespelare och som politiker i det brittiska underhuset. Arkivbild.
Den brittiska skådespelaren Glenda Jackson har avlidit.
Efter en firad karriär inom filmen och på teaterscenerna sadlade hon om och satt i över 20 år i det brittiska parlamentet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Glenda Jackson avled på torsdagen i sitt hem efter en kort tids sjukdom, omgiven av sin familj, uppger hennes agent för BBC. Hon blev 87 år gammal.

Glenda Jackson var en av de mest firade brittiska skådespelarna under den senare delen av 1900-talet, lika hemma på teaterscenen som i roller på vita duken.

Två gånger belönades hon med en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Den första statyetten kom 1969 för filmatiseringen av DH Lawrences roman "När kvinnor älskar" mot Oliver Reed, en film som på sin tid blev oerhört uppmärksammad för sina explicita nakenscener.

Ratade Hollywood

Fyra år senare fick Glenda Jackson ytterligare en Oscar för "Kärlek börjar med kast", en romantisk komedi där hon spelade mot George Segal.

I början av 1970-talet kom flera andra stora filmroller. Som i "Söndag, satans söndag" och titelrollen i "Maria Stuart – drottning av Skottland".

Fast Glenda Jackson lockades inte av glamouren i filmvärlden, undvek Hollywood om hon kunde och återvände allt som oftast till teaterscenen, både i London och på Broadway. Till en dag då hon helt bytte karriär.

Annons

Värvad till politiken

Glenda Jackson hade länge haft ett stort samhällsengagemang och varit utsatt för rena värvningsförsök från brittiska Labourpartiet när hon i början av 90-talet pensionerade sig från skådespeleriet och blev politiker. 1992 valdes hon in i det brittiska parlamentet som ledamot i underhuset för en valkrets i norra London

Dåvarande premiärminister Tony Blair utsåg henne 1997 till minister i transportdepartementet, men hon avgick redan efter två år. Glenda Jackson blev senare allt mer kritisk till Labourregeringens politik, och var bland annat stor motståndare till Irakkriget 2003. Glenda Jackson satt dock kvar i underhuset i hela 23 år, till valet 2015.

Efter att ha lämnat parlamentet återupptog Glenda Jackson sin skådespelarkarriär i 80-årsåldern. Hon spelade kung Lear i en teateruppsättning och hade precis före sin död spelat mot Michael Caine, 90, i den kommande filmen "The great escaper".

Annons