LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Ryssland tar ner "Holy spider" - "för Iran"

17 maj, 2023 
TT Nyheter
Regissören Ali Abbasi har prisats och lovordats för sin film "Holly spider". Här tar han emot priset för bästa film vid Stockholms filmfestival. Arkivbild.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den hyllade filmen "Holy spider" gick upp på biograferna i Ryssland förra veckan. Nu har den ålagts med visningsförbud. Svensk-iranske regissören Ali Abbasi är upprörd men inte förvånad. Enligt honom handlar förbudet om Rysslands tacksamhetsskuld gentemot Iran, rapporterar Deadline.

– Genom att förbjuda "Holy Spider" visar den ryska regeringen tacksamhet mot sin allierade i Islamiska republiken, som har beväpnat rysk militär så att de kan döda oskyldiga civila i Ukraina, säger Ali Abbasi.

Filmen hade premiär den 11 maj i Ryssland men togs ner efter bara några dagar. Enligt ryska kulturministeriet ska förbudet bero på att filmen "innehåller information som är förbjuden att spridas enligt Ryska federationens lagstiftning."

"Holy spider" utforskar kvinnohat och social orättvisa i Iran. Filmen bygger på en sann historia om en seriemördare som dödade 16 sexarbetare i början på 2000-talet. Filmen har hyllats och prisats världen över och nominerades förra året till Guldpalmen.

Annons