Rubin Dranger kan få stort nordiskt pris

Rubin Dranger kan få stort nordiskt pris

Serieskaparen Joanna Rubin Dranger skrev och ritade ett praktverk om sin judiska familj och om de som mördades i Förintelsen. Arkvibild.

Stefan Jerrevång/TT
Serieromanen “Ihågkom oss till liv” av Joanna Rubin Dranger nomineras till Nordiska rådets litteraturpris.
– Det var först när jag pratade med min förläggare som jag förstod att det var på riktigt och då blev jag otroligt glad, säger hon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

När Nordiska rådet offentliggör nomineringarna står det klart att Joanna Rubin Drangers “Ihågkom oss till liv” blir den första grafiska romanen som nominerats i vuxenlitteraturklassen.

I fjol tilldelades norska serieromanen “Ubesvart anrop” av Nora Dåsnes, om terrorangreppet på Utøya, priset i barn- och ungdomsklassen.

I “Ihågkom oss till liv” skildrar Rubin Dranger sina försök att gräva i sin judiska släkts historia och lösa gåtan kring vilka som “försvann” i Förintelsen.

– Jag har med den här boken varit väldigt mån om att nå ut. Det här blir ytterligare en möjlighet att nå ut bredare och det är också ett uttalat syfte med priset.

Dyr att producera

Boken har redan utkommit i Norge och ett danskt förlag har visat intresse, men av ekonomiska skäl har den ännu inte utkommit på danska.

– Boken är väldigt kostsam att producera, vilket har påverkat förlagens möjligheter att ge ut den. Det är fyrfärgstryck genom hela och den är 428 sidor och med kriget i Ukraina har alla produktionskostnader för papper gått upp. Jag hoppas att den här nomineringen kan vara det som ger romanen en större läsekrets.

Joanna Rubin Dranger är extra glad eftersom “Ihågkom oss till liv” än så länge inte har fått några andra nomineringar till litterära priser.

– Jag fick något som heter Adamsonstatyetten som är ett serietecknarpris med en jättefin motivering som delades ut på Bokmässan. Men jag har inte nominerats till något annat litterärt pris förrän nu. Därför är det extra roligt och viktigt för mig.

Juryn beskriver boken som en intelligent kombination av text och bild som förstärker varandra: " Effekten blir närmast överväldigande. Fotografier och andra dokument blandas med Drangers egna effektiva teckningar, i en berättelse som har ett helt eget uttryck".

Dokumentär om kvinnovåld

Isabella Nilssons essäsamling "En bok för Ingen" är Sveriges – och författarens – andra nominering.

Redan för sin debutroman "Verklighetsprojektet. Nonsensprinsessans dagbok" hade Isabella Nilsson, född 1989, chans att få det stora nordiska priset. Nu lyfts hon fram som en av "Sveriges yngre begåvningar på författarhimlen" med ett språkligt gehör som är "slående".

Bland de övriga nominerade finns åländska Zandra Lundberg vars självbiografiska roman "Konsten att inte hitta sig själv på Bali" tillägnas ”alla som någon gång mått skit”. Lundberg berättar bland annat om sina år som nöjesjournalist i Stockholm.

Även den danske poeten Niels Frank har chans att få priset, dock inte för sin poesi. Hans "Fan ta dig: Berättelsen om ett kvinnodråp" är en dokumentärroman om kvinnovåld. Niels Frank berättar om sin syster som efter 30 år lämnade sin man vilket slutade med att hon blev mördad.

FRÅN FÖRSTASIDAN