Oscarsbelönad regissör till Bergmanveckan

Oscarsbelönad regissör till Bergmanveckan

Asghar Farhadi, här under öppningsceremonin vid Cannes filmfestival 2022, kommer till Bergmanveckan på Fårö i sommar. Arkivbild.

Vianney Le Caer/AP/TT
Den Oscarsbelönade iranske regissören Asghar Farhadi kommer till årets Bergmanvecka på Fårö. "En drömgäst" enligt festivalens konstnärliga ledare Kasia Syty.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Asghar Farhadi ligger bakom Oscarsvinnarna "Nader och Simin – En separation" och "The salesman". I ett pressmeddelande lyfter Bergmanveckan fram skuldfrågor och moraliska kval som centrala teman i hans filmer. Det gäller även de senaste, "A hero" och den spanska filmen "Alla vet".

I höstas engagerade sig Asghar Farhadi i protesterna mot den iranska regimen efter 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i den iranska moralpolisens förvar. Farhadi bad den internationella kulturvärlden om stöd i ett öppet brev.

"Hans modiga och gränsöverskridande konstnärskap ligger mycket nära Bergmans själ" säger Kasia Syty i ett pressmeddelande.

Temat för årets Bergmanvecka är "Synd och skam" och är valt med utgångspunkt i att Ingmar Bergmans film "Sommaren med Monika" firar 70 år. Bland övriga gäster finns "White Lotus"-skådespelaren och producenten Aubrey Plaza och den franska regissören Audrey Diwan som just nu jobbar med en ny version av den franska erotikfilmen "Emmanuelle".

Bergmanveckan arrangeras på Fårö den 26 till den 30 juni.

FRÅN FÖRSTASIDAN