Mellanstadiebarn hjälpte teater jaga lyckan

Mellanstadiebarn hjälpte teater jaga lyckan

"Vi ger ju absolut inga svar, men kanske sätter det här i gång inre processer hos publiken", säger Lars Melin, konstnärlig ledare på Backa Teater (th). Pressbild.

Ola Kjelbye/Ateljé Karlheden
"Så levde de lyckliga i alla sina dagar" slutar sagorna. Men hur då? Går det ens att hitta lyckan i tider av krig, inflation och klimatkatastrof? Om det handlar en helt nyskriven pjäs på Backa Teater i Göteborg.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I Samuel Becketts absurda drama "Lyckans dar" sitter den överoptimistiska och ständigt pladdrande Winnie fast i samma sandhög utan att bryta sig loss. Men nyskrivna "Lyckliga i alla våra dagar" på Backa Teater är ingen medveten blinkning till den ironiske Beckett.

I stället är det utifrån sagans lyckliga slut som regissören och teaterns konstnärlige ledare, Lars Melin, tillsammans med ensemblen och musikduon Glitterfittan på största allvar tagit sig an livsprojektet att försöka finna lyckan.

– Det är mänsklighetens stora fråga. Men hur sjutton blir man lycklig i alla relationer man har som går i kras, i en värld som ser ut som den gör, med krig, svält och högerpopulism, säger Lars Melin.

Ja, hur gör man?

Kostym efter färganalys

Ensemblen började sitt arbete med att ha workshops med mellanstadieelever som tillhör den tilltänkta publiken. Scenrummet är inrett enligt feng shui-principerna och skådespelarnas individuella kostymer gjorda med hjälp av en färganalytiker i Frölunda. Dessutom har skådespelarna valt sina personliga favoritnamn till rollfigurerna som heter Björn, Maggan, Santiago och Frances.

Hur långt det räcker återstår att se. Tillsammans undersöker de olika vägar till lycka: ge inte upp, skaffa en växt, finn din inre frid eller motionera, campa, hitta någon att dela livet med.

– Vi ger ju absolut inga svar, men kanske sätter det här i gång inre processer hos publiken. Man får gärna tänka att vi är korkade som försöker finna lyckan på det här sättet.

"Bara ett liv"

TT: Har du själv kommit fram till något nytt?

– Jag tror inte det, när jag var ung kom jag fram till att mitt liv var väldigt litet i universum, och den tanken gav mig en inre frid. Hur eländigt det än var kunde jag tänka att "det är bara ett liv, jag kan försöka göra gott, göra så att andra människor har det bra." Det blev ett slags tröst i mig, säger Lars Melin.

FRÅN FÖRSTASIDAN