Ludwig Göransson tonsätter historien i SVT-serie

30 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Ludwig Göransson är hemma i Sverige för att presentera ledmotivet till SVT-serien "Historien om Sverige"
Mellan storfilmerna i Hollywood har Ludwig Göransson gjort ledmotivet till SVT:s nya storsatsning "Historien om Sverige".
– Det är mycket mörker, säger Göransson.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter att ha erövrat Hollywood med filmmusik till succéer som "Black Panther" och "The Mandalorian" gör Ludwig Göransson för första gången på länge musik hemma i Sverige.

Tillsammans med barndomsvännen, musikern Per Gunnar Juliusson, har han skrivit ledmotivet till SVT:s nya storsatsning "Historien om Sverige".

Serien, som sänds i höst, skildrar hela Sveriges historia, under 15 000 år – från istiden till nutid. En musikalisk utmaning.

– När man gör musik till film och tv handlar det om att bygga en värld. Vi har försökt bygga en värld om Sverige på två minuter, förklarar Ludwig Göransson.

Slängpolska

Per Gunnar Juliusson kom på idén att bygga temat på svensk folkmusik, närmare bestämt en slängpolska, men det fanns också plats för det speciella svenska vemodet.

– Man kommer inte ifrån den stämningen. Det är lite... ensam i skogen, mycket reverb, säger Per Gunnar Juliusson med ett leende och Ludwig Göransson fyller i:

Annons

– Ja, eller ensam hemma. Inlåst i snön. Det är mycket mörker.

Nolans storfilm

För Ludwig Göransson väntar närmast premiären på Christopher Nolans nya storfilm "Oppenheimer" om atombombens fader. Duon samarbetade på Nolans senaste film "Tenet". Nu är det dags igen. Filmen får världspremiär den 21 juli.

– Det är jättespännande. Filmen är helt magisk. Det är alltid ett sånt äventyr att vara med och jobba med Christopher Nolan. En regissör som jag respekterar extremt mycket. Och man kan se i hans filmer hur stort utrymme han har för musik. Och hur viktig musiken är i hans filmer, säger Göransson och fortsätter:

– Det är många nya idéer och grejer som jag aldrig har försökt mig på förut. Det ska bli jättekul.

Ludwig Göransson är i den positionen i Hollywood att han kan välja och vraka mellan uppdragen. Hans filosofi är enkel:

– Jag tänker helt på vem det är som man ska tillbringa sin tid med. Vem det är man jobbar med och hur kul det är att spendera tid med den personen?

Annons

Samtidigt drömmer han om att få göra musik mer i egen regi.

– Just nu tänker jag mycket på att få lite utrymme för min egen grej. Inte att jobba med en annan artist eller en regissör.

Annons