TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Kriget i Ukraina präglar Eurovision

06 maj, 2023 
TT Nyheter
Duon Tvorchi representerar Ukraina i Eurovision Song Contest. Arkivbild.
Kalush Orchestra vann Eurovision Song Contest i fjol. Men det är ändå Storbritannien som anordnar årets tävling.
Det här är historien bakom Ukrainas väg till Eurovision i Liverpool.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Avhopp

Några veckor före Rysslands invasion i februari förra året vinner sångerskan Alina Pash Ukrainas motsvarighet till Melodifestivalen och utses till landets bidrag i Eurovision. Men strax därpå hoppar hon av, eftersom hon anklagas för att olovligt ha besökt den annekterade Krimhalvön 2015. Ersätter gör tävlingens tvåa – Kalush Orchestra med den hattbeklädde rapparen Oleh Psiuk i spetsen.

Hyllning till mödrar

Kriget bryter ut och länge är det osäkert om Kalush Orchestra kan ta sig till Turin. Italienska Rai öppnar för att låta landet vara med i tävlingen via video. Samtidigt blir bidraget "Stefania" enormt populärt i hemlandet. Den vemodiga låten är en hyllning till Oleh Psiuks mamma Stefania, men kommer att handla om alla mödrar till unga ukrainare som dragit ut i kriget.

Krossar motstånd

Inför tävlingen är Ukraina storfavoriter. Och i finalen 14 maj krossar de allt motstånd. Ukraina tar hem sin tredje Eurovision-seger och "Stefania" blir första vinnarlåten med raptext och det bidrag som fått flest telefonröster i tävlingens historia. Samtidigt rasar våldsamma strider i hemlandet och från scenen uppmanar Psiuk världen att hjälpa de belägrade i staden Mariupol.

Annons

Sverige erbjuder sig

Men var ska tävlingen äga rum nästa år? I ett fritt och säkert Ukraina, intygar både Oleh Psiuk och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Men omvärlden är inte lika optimistisk – så väl spansk public service som Stockholms borgerliga styre erbjuder sig att ta hand om Eurovision 2023.

Samlar stöd

I Turin förklarar Kalush Orchestra gång på gång att de är där för att tjäna sitt land och inte för sin egen skull. Efter tävlingen reser gruppen runt i Europa för att samla stöd och pengar till hemlandets försvar. Vinnarstatyetten och Oleh Psiuks karakteristiska rosa fiskehatt säljs på auktion för flera miljoner, pengar som går till Ukrainas armé.

Storbritannien värd

Kriget fortsätter och ett Eurovision i Ukraina blir alltmer orealistiskt. I stället träder Storbritannien in som värdnation för Ukrainas räkning, eftersom britten Sam Ryder slutade tvåa i Turin. I oktober 2022 står det klart att tävlingen ska arrangeras i Liverpool.

Annons

ESC-feber

För första gången under 2000-talet arrangeras tävlingen på brittisk mark. I landet, som annars brukar hålla viss ironisk distans till tävlingen, bryter Eurovision-feber ut. Biljetterna till Liverpool Arena säljer slut på 40 minuter och tävlingen ska direktsändas på fler än 500 biografer runt om i Storbritannien.

Ukrainsk prägel

Men Ukraina är ändå med på ett hörn. Sändningarna väntas få ukrainsk prägel med flera ukrainska artister och inslag. Den ukrainska sångerskan Julia Sanina programleder tillsammans med britterna Hannah Waddingham, Alesha Dixon och Graham Norton samtidigt som 3 000 biljetter öronmärks för ukrainare på flykt.

Sänder från skyddsrum

I december 2022 sänder Ukraina en ny uttagning – från ett skyddsrum på hemlig plats i huvudstaden Kiev. Trots brinnande krig har nästan 400 bidrag kommit in. Segrar gör duon Tvorchi med den suggestiva r'n'b-låten "Heart of steel". Inför tävlingen rankas bidraget på tredje plats efter storfavoriterna Sverige och Finland.

Eftersom Ukraina räknas som medarrangör är man direktkvalificerad till finalen den 13 maj, tillsammans med "the big five": Frankrike, Italien, Tyskland, Storbritannien och Spanien.

Annons